İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konsey’de ‘inkâr’ın önüne geçti

Arzu Çakır Morin
Fransa Anayasa Konseyi, Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa tasarısını teknik incelemeye aldı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen de, cumhurbaşkanı adaylığı için en az 500 imza şartının anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek Anayasa Konseyi’ne başvurdu. Konsey’in Le Pen’in itirazına yanıt verdikten sonra en geç 1 Mart’ta inkâr yasasıyla ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

FRANSA’da parlamentodan geçen Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa, Anayasa Konseyi’nde teknik incelemeye alındı. Konsey’in yasayı iptal etme ihtimalinin güçlü olduğu açıklamaları ise diasporada tam bir paniğe yol açıyor. Konsey Başkanı Jean Louis Debre başta olmak üzere Konsey üyeleri üzerinde baskı oluşturmaya çalışan Ermeni diasporası, Konsey Başkanı Debre’yi Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye şikâyet etmekten, Debre’nin bundan önceki icraatlarını dökmeye kadar pek çok yola başvuruyor. Türkiye ise sessiz bir şekilde Konsey’den çıkacak kararı bekliyor.
Hürriyet’in kaynaklarına göre, Anayasa Konseyi’nin teknik inceleme alması şu anlama geliyor; önce hukukçular yasa tasarısını inceleyecek bir rapor hazırlayacak, sonra da 11 üyeli Anayasa Konseyi’nde ele alınacak.
Sarkozy baskısı
Anayasa Konseyi, bu arada aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığı adaylığına katılabilmek için yaptığı başvuruyu ele aldı. Fransa’da bir kişinin aday olabilmesi için 500 yerel yöneticiden imza toplaması gerekiyor. Ancak anketlerde neredeyse yüzde 20 oranında destek bulan Le Pen, özellikle Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin baskıları yüzünden istenen imzayı toplayamadı. Le Pen, bu imza toplama şartının anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek Anayasa Konseyi’ne başvurdu. Konsey, 21 Şubat’ta bu konuda bir karar vereceğini açıkladı. Konsey’in bu kararın hemen ardından İnkar Yasası’nı ele alacağı belirtiliyor. Yasal olarak da İnkar Yasası’nın en fazla bir ay içinde karara bağlanması gerekiyor. Dolayısıyla Konsey bu konudaki kararını en geç bir Mart’ta vermek zorunda.
Daha gitmem
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre’de hakkında açılan soruşturmayla ilgili gelişmeleri “Gerekirse daha gitmem” sözüyle değerlendirdi. Bağış önceki gün hakkında İsviçre’de yürütülen soruşturmayla ilgili görüşlerini takipçilerine Twitter’dan açıkladı. Bağış, takipçilerine, “Zürih savcısı konuştuğumuz gazetecileri çağırıp sorular soruyormuş. Gerekirse daha gitmem. İsviçre bankalarında param yok, olanlar düşünsün” diye yazdı.   

Yorumlar kapatıldı.