İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diaspora Anayasa Konseyi’nden umutsuz

Fransa’da soykırımın inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasanın Anayasa Konseyi’nde iptal edileceği tahmin ediliyor. Bazı siyasetçiler “Ermeni Soykırımı”nı kabul eden yasanın da iptal edilebileceğini öne sürüyor.

Fransız parlamentosu tarafından onaylanan “yasa tarafından kabul edilen soykırımların inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi”nin iptal talebiyle Anayasa Konseyi’ne taşınması ülkedeki diaspora Ermenilerine ait kuruluşlar arasında panik havası yaratmaya başladı. Diaspora kuruluşları, sadece “inkar” yasasının iptalinden değil, bu yasaya temel oluşturan ve Fransız parlamentosu tarafından 2001 yılında çıkarılan “Ermeni Soykırımı” yasasının iptalinden de kaygı duyuyor.
Senatör karamsar olduğunu söyledi
Diaspora kuruluşlarının kaygısı Marsilya büyükşehir belediye başkanı olan Senatör Jean-Claude Gaudin ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldikleri akşam yemeği sonrası daha da artmış durumda. Yemekten sızan bilgilere göre, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) Senato grup başkanlığı görevini yürüten Gaudin, Anayasa Konseyi’nin inkar yasasını iptal etme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Diaspora kuruluşları, Fransız parlamentosu tarafından 2001 yılında çıkarılan “Ermeni Soykırımı” yasasının iptalinden de kaygı duyuyor.
Marsilya’da yayımlanan “La Provence” gazetesinin haberine göre, Gaudin, Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Konseyi (CCAF) temsilcilerine, “Anayasa Konseyi’nin yasayı iptal etme ihtimali yüksek. Eminim diyebilirim. Ayrıca karamsarım. Daha da beteri, Konsey üyeleri 2001 yılından oylanmış Ermeni soykırımı yasası ile (Yahudi Soykırımı’nın inkarını cezalandıran) Gayssot yasasını da iptal edebilirler” dedi. Gazete, Gaudin’in, Sarkozy’nin yasanın Konsey tarafından iptali halinde yeni bir yasayı gündeme getirme olasılığına ise “parlamentonun zamanı kalmadığı için” inanmadığını dile getirdiğini aktardı.
Sarkozy sorumlu tutuluyor
Diaspora kuruluşları ise gelinen bu durumdan iktidar partisi içindeki bölünmeyi ve Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi sorumlu tutmaya başladı. İktidar partisi içindeki hesaplaşmaları ön plana çıkaran CCAF Güney Fransa sorumlusu Julien Harunyan “UMP içinde büyük uyuşmazlık yaşandı. Sarkozy adamlarını kontrol edemedi. Bu da başkanlık seçimine birkaç ay kala çelişkili bir durum” yorumunda bulundu. Sarkozy’nin yasayı imzalamakta neden geciktiğine anlam veremeyen CCAF ulusal sekreteri Pascal Chamassian ise “Yasanın onaylanmasının gecikmesi anayasaya aykırılık için başvuruyu sağladı. Bu da bizde garip bir his yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu. “Zaferimizi çaldılar” ifadelerini de kullanan Chamassian, “Hoşnut değiliz, öfkeliyiz. Bu iş bir hukuk işi değil, siyasi bir iş. Anayasa Konseyi halk tarafından seçilmişlerin kararına saygı duymalı. Konsey üyelerinden bunu bekliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanına mektup
Tüm diaspora Ermenilerine Anayasa Konseyi’ne postalanmak üzere örnek mektup hazırlayan CCAF yönetimi, inkar yasasına taraf olan anayasa hukukçuları tarafından hazırlanmış yeni bir argümanteri önümüzdeki günlerde Fransız toplumuyla paylaşacağını da duyurdu. Collectif VAN (İnkarcılığa Karşı Ermeni Kollektifi) adlı kuruluş, diaspora Ermenilerinin Nicolas Sarkozy üzerinde baskıyı sürdürmesi amacıyla bir mektup kampanyası başlattı.
Nicolas Sarkozy
Sarkozy’ye gönderilmek üzere bir örnek mektup kaleme alan kuruluş, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Fransa Cumhurbaşkanına ve babasına “büyük nezaketsizlik göstermekle” suçladı. Mektupta, Sarkozy’ye inkar yasasını Anayasa Konseyi önünde savunması çağrısında bulunuldu. Türkiye’nin Paris büyükeçlisi Tahsin Burcuoğlu’nun parlamentodan geçen yasa metninin iptal için Anayasa Konseyi’ne gönderilmesi amacıyla Fransız parlamenterlere gönderdiği mektup ise “ulusal egemenlik ihlali” olarak yorumlandı.
Öte yandan Sarkozy’nin, Anayasa Konseyi’nin yasayı iptal etmesi halinde yeni bir metin hazırlatacağını duyurması yasaya karşı olan bazı parlamenterlerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Aynı zamanda Senato Anayasa Komisyonu başkanı olan ve bu komisyon içinde yasayla ilgili raportörlük görevini üstlenen senatör Jean-Pierre Sueur, Sarkozy’nin ifadelerini “yargıya müdahale” olarak değerlendirdi.
© Deutsche Welle Türkçe
Kayhan Karaca / Strasbourg
Editör: Ercan Coşkun

Yorumlar kapatıldı.