İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriğin ‘yol çilesine’ 5 milyon TL’lik yatırım

Özgür Özdemir
Bakanlık, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Trabzon’daki Vazelon ve Kuştul manastırlarını ağaçlık ve dikenli bir patikadan yürüyüp ziyaret etmek zorunda kalması üzerine yol yapımı ve restorasyon için ödenek çıkarttı.

Geçen yıl 15 Ağustos’ta Sümela Manastırı’ndaki ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, aynı bölgedeki Vazelon ve Kuştul Manastırları’nı ziyaret etmek istemişti. Önce Kiremit köyündeki Vazelon Manastırı’na hareket eden Bartholomeos, yaklaşık 8 kilometreyi araçla gittikten sonra, 2 kilometrelik mesafeyi yürüyerek manastıra ulaşabildi. Harabe halindeki manastırı gezen Bartholomeos ve beraberinde din adamları mum yakıp, dualar etti. Bu manastırın Sümela Manastırı’ndan daha eski olduğunu belirten Bartholomeos, Sümela’da kalanlara buradan yiyecek götürüldüğünü anlattı. Bartholomeos, “Burasının durumu ne olacak” sorusu üzerine “Yıkılıp gidecek, ancak devlet sahip çıkarsa başka. Yolu yapılsa ve restore edilse çok güzel olur” dedi. Aynı gün Patrik Bartholomeos ve beraberindekiler, Kuştul Manastırı’na hareket etti. Yaklaşık 20 kilometreyi araçla giden grup, yolun bitmesiyle birlikte, ağaçlık ve dikenli patika yoldan manastıra doğru yürüdü. Sis ve çiseleyen yağmur altındaki zorlu yolculuk adeta çileye dönüştü. Yarım saatlik yürüyüşe rağmen manastıra ulaşılamadı, kafile de yolu kaybetti. Dönüş hazırlıkları yapıldığı sırada sisin çekilmesiyle Kuştul Manastırı görüldü. Bartholomeos ve beraberindekiler, manastıra uzaktan bakıp dua etti. Daha sonra da aynı zorluklarla patika yoldan geri dönüldü. Bartholomeos, hayatında böyle bir macera yaşamadığını belirterek, “Yine de memnun kaldım. Bu yürüyüşe değdi. Önümüzdeki yıl Trabzon’a geldiğimde tekrar ziyaret edeceğim. O zaman yolunu da yaparlar herhalde” açıklamasını yaptı.
YOLLAR İKİ YILDA YAPILACAK
Geçen ağustosta yaşanan bu çileli yolculuklar ve açıklamalar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne iki manastırının yoluyla ilgili keşif yapılmasını istedi. Yapılan keşif sonrasında, Kuştul yoluna 3, Vazelon yoluna da 2 milyon liralık bedel çıkartıldı. Bakanlık dosyayı inceleyip ödeneği çıkarttı. Baharla birlikte yapılacak ihale sonrasında iki manastırın yolunda çalışmalara başlanacak. Ancak çalışmaların, 15 Ağustos’ta Sümela’da yapılacak ayine yetişmeyeceği belirtildi. 2 yılda bitirilmesi planlanan yolların ardından manastırların restorasyonunun da yapılacağı belirtildi.
KUŞTUL YANGINDA HARAP
Maçka’ya bağlı Esiroğlu beldesinin Kuştul köyünde. MS. 752 yılında kurulduğu söylenen manastır 1203 yılında yağma sonucu terk edildi. 1904 yılında çıkan büyük bir yangınla harap olduktan sonra bir daha inşa edilmedi.
VAZELON TERK EDİLDİ
Manastır Trabzon Maçka’ya 8 kilometre uzaklıkta Kiremitli köyünün çam ormanları arasında yer alıyor. Manastırın ilk kurucusu ve yapım tarihi bilinmiyor. Araştırmacılar MS. 300’lerde kurulduğunu belirtiyor. Günümüze çok büyük değişikliklerle gelebilen manastırı İmparator İustinianus onartmıştır. Manastır 1923 yılında terk edildi.

Yorumlar kapatıldı.