İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya tokat gibi dava

Gaziantep 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Ahmet Karadağ adlı vatandaş, 1919 ve 1920 yıllarında Antep, Maraş ve Urfa’da Fransız ordularının haksız işgali, Türk halkına soykırımında Ermenilerin yardımı gerekçesiyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransa Devleti, Fransa’daki Ermeni Diasporası ve Türkiye’de bulunan 4 Ermeni vakfı aleyhine 50 bin Avro tazminat davası açtı. Mahkeme Heyeti, 2012/59 sayılı kararla dava konusunu kabul etti.

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkar sayan yasa tasarısı bugün görüşülecek. Türkiye ve Avrupa’nın değişik bölgelerinde yaşayan Türkler bugün Fransa’da büyük bir protesto eylemi gerçekleştirecek. İşte asıl soykırımı 1919 ve 1920 yıllarında Antep’te Ermenilerin yardımıyla Fransa’nın gerçekleştirdiği iddia eden Gaziantepli Ahmet Karadağ adlı vatandaş, Fransa aleyhine tokat gibi bir tazminat davası açtı. Ermenilerin yardımıyla Fransa’nın Antep’te soykırıma imza attığı öne süren Karadağ, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransa Devleti, Fransa’daki Ermeni Diasporası, Üç Horon Ermeni Kilisesi Vakfı, Yeşilköy Surp İstepanos Ermeni Kilisesi Vakfı, Karagözyan Yetimhanesi Vakfı ve Meryemana Ermeni Kilisesi Vakfı’ndan 50 bin Avro tazminat istiyor.
DAVA DİLEKÇESİNDE TÜM DELİLLER
AYRINTILI ŞEKİLDE SUNULDU
Fransız işgali dönemimde Ermeni çeteleri tarafından 3.5 kilo altını gasp edilen dedesi Mustafa Efendi’nin öldürülmesi nedeniyle davacı Ahmet Karadağ’ın avukatı Derya Çiçek tarafından mahkemeye verilen dava dilekçesinde önemli şu noktalara değinildi;
“Davacının dedesi, dedesinin babası ve diğer akrabalarının yaşadığı eski adı Seve yeni adı Akıncı Köyü (Kilis) Fransız İşgali’nde, Fransız askerleri tarafından yakılıp yıkılmıştır. Hamile kadınlar ödürülmüştür. Dedesinin babası Mustafa Efendi de dahil olmak üzere sadece bu köyde 85 kişi öldürülmüştür. Ermeni çeteleri de Fransızlar askerlerine yardımcı olmuşlardır. Bu süreçte davalının dedesinin babası Mustafa Efendi’nin Fransız askerleri ve Ermeni çeteciler tarafından 3,5 kilo altını gasp edilmiştir. Ayrıca yüzlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarına el konulmuştur. Değerli eşyaları Fransız askerlerince çalınmıştır. Tamamen haksız yere yapılan bu saldırılar ve soykırım nedeniyle müvekkil Ahmet Karadağ ile diğer aile fertleri bu olaylar neticesinde çok büyük acılar çekmiş, mağdur olmuşlar, yıllarca zorluklar içinde yaşamışlar ve maddi ve manevi olarak yıpranmış ve yoksullaştırılmışlardır” denildi.
BÖLGEDE 70 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ
Karadağ dava dilekçesinde ayrıca, “Belgelerin mahkemeniz tarafından incelenmesi sonucunda, açıkça davacının ve yakınlarının özellikle Antep, Maraş ve Urfa’da işgalci Fransız ordularıyla işbirlikçisi Ermeni çetecilerin yapmış olduğu insanlık dışı saldırılar sonucunda 70 bin’den fazla Türk insanının öldürüldüğü, bunun yanında binlerce insanın işkence gördüğü ve yaralandığı; ayrıca mallarının yağma edildiği, evlerinin yakılıp yıkıldığının tespit edileceği aşikârdır. Hiçbir sınırımıza komşu olmayan bir üçüncü ülke konumundaki Fransa’nın tarihte sürdürmüş olduğu alışkanlıklarla sömürgecilik ve işgalcilik geleneği ile yapmış olduğu insanlık dışı bu uygulaması neticesinden, müvekkil ve ailesi zarar görmüşlerdir. Bu nedenlerle uğranılan maddi ve manevi zararların ve kayıpların boyutu çok fazla olmakla beraber davalı Fransa devletinin kabul ettiği soykırım inkar yasasında da belirtildiği üzere müvekkil her ne kadar uğramış olduğu zararların telafisi imkansız ise de bir nebze de olsa çektikleri acıları hafifletmek amacı ile sembolik olarak davalılardan 45.000 Avro maddi ve 5 bin Avro’da manevi tazminat talebi bulunmaktadır. Her ne kadar olayın üzerinden çok zaman geçmiş dahi olsa insanlığa karşı işlenen suçlar ile soykırım suçlarında zamanaşımı söz konusu değildir. Ayrıca davalı Fransız devletinin Meclisi’nde kabul edilen soykırımı inkar yasası daha eski bir tarihe dayandığından zamanaşımını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle uluslararası hukuk ve mütekabiliyet prensibi de göz önüne alındığında zamanaşımının davamızda uygulanması mümkün değildir” denildi.
23 Ocak 2012

Yorumlar kapatıldı.