İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Yasasına İtiraza Fransa’dan Tepki

Anayasa Konseyi, Ermeni yasası hakkında 30 gün içinde kararını verecek. İtiraz kabul edilirse yasa kesin olarak düşecek… Yasa eğer Anayasa’ya uygun bulunursa, Cumhurbaşkanınca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Üçüncü olasılık da Anayasa Konseyi, yazılışında ya da tekniğinde bir hata olduğunu belirlenmesi durumunda, yasayı yeniden yazılması için Parlamento’ya gönderebilecek. Bu durumda yeniden hazırlanmış bir yasa getirilecek ve süreç baştan başlayacak.

********
Fransa’da Ermeni yasasına karşı Anayasa Konseyi’ne itiraz başvurusu yapıldı.. Konsey’in karar için 30 günü var… İtiraz reddedilirse, yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Kabul edilirse yasa kesin olarak düşecek… İtiraz nedeniyle gergin olan ve Bakanlarına tepki gösteren Sarkozy, yeni bir hamle peşinde… Fransız Parlamentosu’ndan geçen Ermeni yasasına itiraz 77 senatör ve 65 milletvekilinin imzasıyla yapıldı…
Başvuruya Fransa’dan tepki geldi…
Cumhurbaşkanı Sarkozy, Bakanlar Kurulu toplantısında, yasayı desteklemeyen bakanları önlerini görmemekle suçladı…
Sarkozy, Anayasa Konseyi’nin yasayı iptal etmesi halinde Yahudi soykırımının inkarıyla ilgili yasanın da artık sorgulanabileceğini söyledi…Sarkozy’nin iptalin ardından yeni bir yasa tasarısı hazırlatmak için harekete geçeceği de belirtiliyor…
İtiraz başvurusu, yasayı Ulusal Meclise getiren Valerie Boyer’i de hayalkırıklığına uğrattı…
Boyer, “Yabancı bir devletin inkarı, insan haklarının savunulması ile ilgili evrensel bir davadan daha ağır basmamalıdır” dedi…
Türkiye’den ise itiraza destek mesajları geliyor…
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, başvuruyu ”İfade özgürlüğü ilkesinin korunması yönünde atılmış olumlu ve anlamlı bir gelişme” olarak değerlendirdi.
Başbakan Erdoğan da başvuruyu olumlu karşıladı…Erdoğan “.İNANIYOR VE UMUYORUM Kİ FRANSA ANAYASA KONSEYİ DE SAĞDUYULU DAVRANACAK, FRANSA DEĞERLERİNE, AVRUPA BİRLİĞİ İLKELERİNE TERS DÜŞMEYECEK, VİCDANLARI KANATMAYACAK BİR SONUCA VARACAKTIR”diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da, ”CHP, Fransa Anayasa Konseyi’nin hukukun üstünlüğüne, evrensel değer ve haklara sahip çıkacağına inanmaktadır” dedi…
Loğoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerine ise, “Fransa’ya karşı kullandıkları ağır dil ve suçlamalar yerine şimdi şükran ve övgülerde bulunmalarını yadırgamaktayız” eleştirisini yaptı…
Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Anayasa Konseyi, Ermeni yasası hakkında 30 gün içinde kararını verecek.İtiraz kabul edilirse yasa kesin olarak düşecek…
Yasa eğer Anayasa’ya uygun bulunursa, Cumhurbaşkanınca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Üçüncü olasılık da Anayasa Konseyi, yazılışında ya da tekniğinde bir hata olduğunu belirlenmesi durumunda, yasayı yeniden yazılması için Parlamento’ya gönderebilecek.
Bu durumda yeniden hazırlanmış bir yasa getirilecek ve süreç baştan başlayacak.

Yorumlar kapatıldı.