İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tasarı Fransa’nın ana gündemi oldu: Sarkozy tedirgin

Le Monde, Anayasa Konseyi’ne yapılan başvurundan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tedirgin olduğunu belirtirken Sarkozy’nin, iktidardaki partinin parlamenterlerine tasarının Konsey tarafından iptal edilmesi halinde Holokost’un inkarının da cezalandırılmasına ilişkin bir başvurunun da yapılması riskinin olacağı uyarısında bulunduğuna dikkat çekti… Le Figaro, Türkiye’nin bu başvuru sayesinde Fransa ile ilişkilerin yumuşayacağı sözünü verdiğini yazdı. Tasarının nedeniyle Fransa ile Türkiye arasında şiddetli bir polemiğin patlak verdiğini belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başvuruyu olumlu karşıladığını kaydetti… Anayasa Konseyi’ne başvurulduğuna dikkat çeken Liberation da “Bu başvuru Fransız-Türk ilişkilerini yumuşatabilir” yorumunu da yaptı… Le Parisien ise, “Ermeni Soykırımı: metin, parlamenterler tarafından yapılan başvuru ile bloke edildi” dediği haberinde Ankara’nın bu adımı alkışladığına da vurgu yaptı.

************
Fransız Senatosu’nca onaylanan “Soykırımların inkarı”nı cezalandıran tasarıya karşı Anayasa Konseyi’ne yapılan başvuru, Fransız medyasında da genmiş yer aldı. Başvuru ile tasarının bloke edildiğine dikkat çeken Fransız gazeteleri, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bundan duyduğu tedirginliği vurgularken, “şiddetli bir polemiğin” yaşandığını anımsatarak, başvuru sayesinde ikili ilişkilerin yumuşayacağı beklentilerini de yansıttılar.
-LE MONDE: “NİCOLAS SARKOZY TEDİRGİN”-
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Anayasa Konseyi’ne yapılan başvurundan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin tedirgin olduğunu belirtirken Sarkozy’nin, iktidardaki partinin parlamenterlerine tasarının Konsey tarafından iptal edilmesi halinde Holokost’un inkarının da cezalandırılmasına ilişkin bir başvurunun da yapılması riskinin olacağı uyarısında bulunduğuna dikkat çekti.
-LE FİGARO: “TASARI NEDENİYLE ŞİDDETLİ BİR POLEMİK PATLAK VERMİŞTİ”-
Muhafazakar Le Figaro, 140’ı askın parlamenterin Anayasa Konseyi’ne başvurduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin bu başvuru sayesinde Fransa ile ilişkilerin yumuşayacağı sözünü verdiğini yazdı. Tasarının nedeniyle Fransa ile Türkiye arasında şiddetli bir polemiğin patlak verdiğini belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başvuruyu olumlu karşıladığını kaydetti.
Senato’da oylamanın ardından tasarıya karşı birçok ses yükseldiğine vurgu yapıldığı haberde “Seçimle ilgili görülen, tarihçilerce eleştirilen tasarı, özellikle 77 milyon nüfusu olan ve 2011 yılında yüzde 7.5 büyüyen bir pazarda faaliyet gösteren Fransız şirketlerini olumsuz etkileyen bir boykot dalgasını tetikledi” sözlerini de kullandı.
-LİBERATİON: “FRANSIZ-TÜRK İLİŞKİLERİ YUMUŞAYABİLİR”-
Anayasa Konseyi’nin “Ermeni soykırımı”nın inkarını cezalandıran yasa konusunda Anayasa Konseyi’ne başvurulduğuna dikkat çeken Liberation da “Bu başvuru Fransız-Türk ilişkilerini yumuşatabilir” yorumunu da yaptı.
-LE PARİSİEN: “BAŞVURU, METNİ BLOKE ETTİ”
Le Parisien ise, “Ermeni Soykırımı: metin, parlamenterler tarafından yapılan başvuru ile bloke edildi” dediği haberinde Ankara’nın bu adımı alkışladığına da vurgu yaptı.
Ajanslar, 01-02-2012 10.04 (TSİ)

Yorumlar kapatıldı.