İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Nicolas Sarkozy’nin siyasi hesabı tutmadı’

Fehim Taştekin
Fransızlar yüzlerine bulaştırdı. Mayıs 2011’de aynı senatoda aynı gerekçelerle oylamaya alınmamış olan metnin bir benzerini zorla gündeme getirdiler. Muhtemelen konsey tasarıyı anayasaya aykırı bularak reddedecek. İfade özgürlüğünden ziyade kanıtlanmamış veya uluslararası mahkemece verilmiş bir karar olmaması temel gerekçe. .. Neden ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmiyor? O zaman bu mesele (Yahudi soykırımının inkârını cezalandıran) Gayssot Yasası’na kadar gider ve tabii ki kıyamet kopar.

***********
Aktar: Artık Türkiye de Ermeni meselesini ciddi ciddi öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekiyor.
FEHİM TAŞTEKİN Arşivi

İSTANBUL – Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Cengiz Aktar, Fransa’da Ermeni tasarısının Anayasa Konseyi’nden ifade özgürlüğünden ziyade anayasaya aykırılıktan döneceğini öngörürken tasarıya hem sol hem sağ kanadın destek vermesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin siyasi hesaplarının tutmadığını vurguladı. Aktar, Radikal’in sorularını yanıtladı:

Tasarının anayasa ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Konseyi’ne götürülmesi, bir Fransız duyarlılığı mı yoksa bunu başta türlü mü okumalı?
Fransızlar yüzlerine bulaştırdı. Mayıs 2011’de aynı senatoda aynı gerekçelerle oylamaya alınmamış olan metnin bir benzerini zorla gündeme getirdiler. Muhtemelen konsey tasarıyı anayasaya aykırı bularak reddedecek. İfade özgürlüğünden ziyade kanıtlanmamış veya uluslararası mahkemece verilmiş bir karar olmaması temel gerekçe.

Neden ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmiyor?
O zaman bu mesele (Yahudi soykırımının inkârını cezalandıran) Gayssot Yasası’na kadar gider ve tabii ki kıyamet kopar. İfade özgürlüğü ret gerekçesinin argümanlardan biri. Ermeni meselesinde uluslararası mahkemece verilmiş bir karar olmaması nedeniyle tasarının ifade özgürlüğüne de aykırı olduğu argümanı var. Mahkeme kararı olsa bunu da ifade özgürlüğü kapsamında tartışmazlar.

Tasarının reddi soykırımla ilgili diğer yasaları tartışmaya açar mı?
1990’da (Yahudi soykırımını inkârı cezalandıran) çıkartılan yasa değil ama 2001’de Ermeni soykırımını tanıyan yasa tartışmaya açılabilir. 1990’daki yasaya dokunmazlar. Çünkü Yahudi soykırımının tanınması 1945’te Nuremberg mahkemesinin sonucuna bağlı olarak kabul edilen Londra Anlaşması’na dayanıyor.

Türkiye’nin yaptırım tehditleri ne kadar belirleyici oldu?
Ölçemiyoruz ama muhakkak olmuştur. İktisadi ilişkiler belirleyici.

Konsey’e gidenlerin çoğunun iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nden (UMP) olmasını nasıl yorumlamalı?
Muhtemelen sağ seçim kaybedecek. Jacques Chirac’ın kurduğu bir parti, şimdi Sarkozy’ye çalışıyor ama onun da günleri sayılı. Sarkozy’nin partisi gibi görünse de farklı eğilimleri barındıran bir parti. Sarkozy’nin kaybetmesi ihtimaliyle farklı eğilimler artık ortaya çıkacak. Bu, kendi bekalarıyla alakalı bir mesele.

Reddin siyasete etkisi ne olur?
Sarkozy’nin meseleyi gündeme getirmesinin arkasında oy avcılığı var. Ama gözden kaçırılan 2 nokta var; birincisi, tasarıyı sağ ve sol desteklediği sürece oylar birinden ötekine gitmezl. Sarkozy’nin girişimi fos çıktı. Çünkü sosyalistler de yasayı destekledi. İkincisi ABD’de olduğu gibi etnik grup oyları yok. Ermeniler, Yahudiler ya da Araplar topyekûn bir partiye oy vermez. Ermeniler son derece entegre toplum. Sarkozy yasa çıkardı diye kimse fikir değiştirmez.

Türkiye’de esen zafer havası için ne diyeceksiniz?
Avrupa ile Türkiye’deki tartışma arasında uçurumlar var. Burada soykırım yokmuş diye algılanacak. Ama yurtdışında konu bu değil.


Yorumlar kapatıldı.