İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eski Diyarbakır’da Kültürel Çeşitlilik

Bu sergide Diyarbakır’ın kaybolan halklarının hikâyesini bulacaksınız


Diyarbakır’ın geçmişindeki çok kültürlü yapısını anlatan sergi 10 Şubat’ta İstanbul’da açılıyor.
Küratörlüğünü Birzamanlar Yayıncılık’tan Osman Köker’in yaptığı “Eski Diyarbakır’da Kültürel Çeşitlilik” başlıklı sergi, çoğunluğu 20. yüzyıl başına ait 200’den fazla fotoğraf aracılığıyla, Diyarbakır’ın kaybolan halklarının hikâyesini anlatıyor. Fotoğraflarda şehrin o zamanki mimari dokusunun yanı sıra gündelik hayatından da görüntüler yer alıyor.
Gezginlerin ve araştırmacıların sunduğu veriler 20. yüzyıl başında büyük ölçüde Suriçi’nden ibaret olan Diyarbakır şehrinin nüfusunun 35.000’e yakın olduğunu ve halkın yarısı kadarını gayrimüslim toplulukların oluşturduğunu gösteriyor. Çoğunluğu Ermenilerden oluşan bu grupların arasında Süryaniler, Keldaniler, Katolik ve Protestan Ermeniler, Ortodoks ve Katolik Rumlar, Yezidiler de bulunuyor. Ticari yıllıklar ise şehrin ekonomik hayatında gayrimüslim grupların büyük bir ağırlığı bulunduğunu gösteriyor. Annuaire Oriental adlı ticari yıllığın 1914 tarihli baskısında yer alan isimlerden, kuyumculukla uğraşan 12 firmanın tamamının, 11 duvar ve taş ustasının 10’unun, 9 bakır tüccarının ve ipekli kumaş üretimi yapan 10 firmanın tamamının, pamuk, ipek, tahıl, yün vb malların ticaretiyle uğraşan 38 tüccarın 29’unun Ermeni olduğu anlaşılıyor. Şehirde Ermeni ve Süryanilerin yanı sıra Katolik ve Protestanlar tarafından kurulmuş okullar da var. Ermenice yayınlanan gazeteler, tiyatro grupları, Ermeni ve Süryani bandoları şehrin hayatının çok renkli olduğunu gösteriyor.
Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak hazırlanan sergi, 10 Şubat Cuma günü saat 18.30’da Tütün Deposu’nda açılacak ve 10 Mart’a kadar pazar-pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 arasında açık kalacak.
Birzamanlar Yayıncılık, Anadolu Kültür ve Global Dialogue işbirliğiyle hazırlanan sergi daha once Diyarbakır’da da gösterilmişti.

Tütün Deposu
Lüleci Hendek Caddesi, No: 12
Tophane – İstanbul
0212 292 39 56






Cultural Diversity in Old Diyarbakir
You will discover the story of the absent communities at this exhibition

The exhibition displaying the multicultural constitution of Diyarbakir in the past opens in Istanbul on February 10.
Created by Osman Köker of Birzamanlar Publications, the exhibition titled “Cultural Diversity in Old Diyarbakir” tells the lost peoples of Diyarbakir through more than 200 photos from the early 20th century. On the photos there are scenes from the daily life as well as the architectural texture of those days.
The data supplied by travellers and researchers shows that at the beginning of the 20th century the population of the city of Diyarbakir mainly consisting of the walled city was about 35,000 and that half of the population were made up of non-Muslims communities. In addition to the largest group of Armenians, these communities included Syriacs, Chaldeans, Catholic and Protestant Armenians, Orthodox and Catholic Greeks, and Yezidis. And commercial annuals shows that the non-Muslim groups had a strong say in the economical life of the city. From the 1914 edition of Annuaire Oriental, it is seen clearly that all of 12 jewellery firms, 10 of 11 stonemasons, all of 9 copper traders, all of 10 firms producing silk fabric, 29 of 38 merchants dealing in cotton, gallnut, silk, grains, and wool and so on were Armenian. In the city there were Catholic and Protestant schools in addition to Armenian and Syriac ones. The newspapers published in Armenian, theatre companies, and Armenian and Syriac bands shows that the life of the city was quite colorful.
Prepared in Turkish, Kurdish and English the exhibition will be opened on Friday, February 10, at 18.30 and remain open Tuesday through Saturday between 11.00-19.00 until March 10.
Prepared in collaboration with Birzamanlar Yayıncılık, Anadolu Kültür and Global Dialogue, the exhibition has previously displayed in Diyarbakir.

Tütün Deposu
Lüleci Hendek Caddesi, No: 12
Tophane – İstanbul
0212 292 39 56

Yorumlar kapatıldı.