İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Tasarısının İptal Başvurusu Bugün Yapılıyor

Fransa’da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için bugün Anayasa Konseyi’ne başvuru yapılacak. Fransız Senatör Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonuç verdi, gerekli imzalar toplandı. Geçen hafta son olarak Fransa Senatosu’nun onayladığı yasanın iptali için bugün Fransa Anayasa Konseyi’ne başvuru yapılacak.

70 İmza Toplandı
Konuyla ilgili bilgi veren Senatör Nathalie Goulet, başvuru için 70 senatörün imzasını aldıklarını söyledi. Yasanın iptali için yapılacak başvuruda 60 senatörün imzası yeterli oluyordu.
Gerekli imza sayısına ulaşan senatörler, Fransız anayasasının 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istiyorlar.
  
Fransa meclisi ve senatosu, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan tasarıyı geçen hafta yasalaştırmıştı. Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tekbaşlarına başvurması yeterli olabiliyor.
Yasa Hapis Ve 45 Bin Euro Para Cezası Getiryor
Yasanın Senato’da onaylanmasının ardından FransaCumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 15 gün içinde yasayı imzalayacağını söylemişti. Yasa, “Fransa’nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkârının suç sayılmasını” ve Fransız mahkemeleri’nin, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin euroya kadar ceza isteyebilmesini öngörüyor
Fransa, meclis kararıyla sadece Yahudi Soykırımı’nı ve 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyor. Yasa,
AA

Yorumlar kapatıldı.