İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nefret Suçları Yasa Kampanyası

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre nefret suçu: Mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, bağlılığı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur… Kampanyanın temel hedefi, Türkiye’de nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin gereğinin kamuoyu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine getirilmesidir. Bu doğrultuda bir taslak yasa metni hazırlanarak, ilgili kamu kurumlarına ve paydaşlara sunulacaktır.

************
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre nefret suçu: Mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek veya hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, bağlılığı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her türlü suçtur.
Bir fiilin nefret suçu olarak tanımlanması için:
Ceza hukukuna göre işlenmiş olan bir suçun mevcut olması,
Failin, suçu bir önyargı/nefret saikiyle gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
Nefret suçlarının hedefi olan kişiler ve bu kişilere ait mülkler, temsil ettikleri kimlikler nedeniyle seçilmektedir. Bu bakımdan, fail açısından mağdurun kim olduğundan ziyade, ne olduğu, aidiyeti önemlidir.
Nefret suçlarını niçin diğer suçlardan farklıdır?
Nefret suçları, diğer suçlardan farklı olarak hem mağdurlar hem de toplum üzerinde psikolojik hasarlara yol açar. Nefret suçları, mağdur ve yakınları ile ortak karakteristik özelliklere sahip diğer kesimler üzerinde de aynı ölçüde yıkıcı etki yaratabilir. Böyle bir durumda hedef seçilen grubun diğer üyeleri de benzeri saldırı riski altında oldukları korkusu yaşayacaklardır.
Nefret suçları gerektiği şekilde incelenip, kovuşturulmaması, başkalarının da benzeri suçları işlemesini teşvik edecek şekilde faillerin cezasız kaldığı mesajını vermektedir. Nefret suçu faillerinin cezasız kalması, şiddet olaylarının artmasına neden olur. Böyle bir durum, mağdur gruplara mensup kişilerin hukuka ve kamu kurumlarına olan güvenlerini yitirmesine yol açabilir.
Nefret suçları ile mücadele, çoğulcu, katılımcı demokrasi ve çokkültürlü bir toplum için hayati bir öneme sahiptir.
Niçin bir kampanya?
Nefret suçlarıyla mücadele çok boyutlu bir mesele olup, sorunun siyasi, toplumsal, kültürel ve psikolojik boyutları söz konusudur. Öte yandan nefret suçları vakaları çok sayıda olmasına karşın, bu konuda kamu kurumlarının veri toplamaması veya eldeki bilgileri paylaşmamaları, bu tür suçların gerçek boyutunun kamuoyu tarafından yeterince görülememesine neden olmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve AGİT gibi kurumlar nezdinde nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemelere çerçeve oluşturacak nitelikteki birçok uluslararası sözleşmeye imza atarak, yükümlülük altına girmiş olmasına karşın, bu doğrultuda henüz somut adım atılmamıştır.
Mevzuatında nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemeler yer alan birçok ülkede görüldüğü gibi, sivil toplumun taleplerini yüksek sesle dile getirmesi ve yasama süreçlerine katılması son derece etkili olmaktadır. Bu nedenle insan hakları, mağdur gruplar ve nefret suçları konusunda faaliyet yürüten çeşitli sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, nefret suçlarına ilişkin yasal bir düzenleme konusunda bir kampanya düzenleme kararı aldık.
Kampanya neyi hedefliyor?
Kampanyanın temel hedefi, Türkiye’de nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemenin gereğinin kamuoyu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine getirilmesidir. Bu doğrultuda bir taslak yasa metni hazırlanarak, ilgili kamu kurumlarına ve paydaşlara sunulacaktır.
Buna paralel olarak, medya, hukukçular, siyasi partiler, milletvekilleri ve ilgili bakanlıklar nezdinde bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yürütülecektir. Kamuoyunu aydınlatmaya yönelik seminerlerin, konferansların, panellerin ve sokak etkinliklerinin yanı sıra, çeşitli yayınlar ve bir imza kampanyası da planlanmaktadır.
Platform kimlerden oluşuyor?
Platformu oluşturan kurumlar şunlardır:
Alevi Bektaşi Federasyonu, Beyaz Güvercinler Girişimi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Dersim Ermenileri İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Dikmen Deresi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Dayanışma Derneği, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Edirne Roman Kültürünü Araştırma Derneği, Gençlik Gündemi Derneği, Engelliyiz.Biz, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, İstanbul Protestan Kiliseler Vakfı, Kadın Yazarlar Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, LGBT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG), Midyat Süryani Kültür Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Özürlüler Vakfı, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Protestan Kiliseler Derneği, Roman Gençlik Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi, Savunma Avukatları Derneği, Sosyal Değişim Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı, www.suryaniler.com, Toplumsal İnisiyatifi Oluşturma Derneği, Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Uluslararası Af Örgütü
Kampanyaya nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
Kampanya, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin ortak çalışmalarıyla yürütülmektedir. Yürütülen birçok faaliyet çeşitli çalışma grupları tarafından örgütlenmektedir.
Kampanyaya siz de katkıda bulunabilirsiniz:
Okulunuzda, işyerinizde veya yaşam alanlarınızda kampanya grubu oluşturabilir,
Bulunduğunuz yerde kampanya materyallerini dağıtabilir,
Kampanya adına toplantılar düzenleyebilir,
Kampanya’yı sosyal medya ortamında destekleyebilir, duyurabilir veya
Yasal düzenleme talebinizi Meclis’e, kamu yetkililerine ve siyasetçilere iletebilirsiniz.
Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu
İletişim:
Tel: +90-212-292 34 39
Faks: +90-212-292 45 50
E-posta: platform@nefretme.org
Web sitesi: www.nefretme.net
Facebook: facebook.com/NefretSucu
Twitter: twitter.com/NefretSucu
İmza kampanyası:

Yorumlar kapatıldı.