İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Fransa önce ‘pis Ermeni’ lafından dolayı özür dilesin”

Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Bedros Şirinoğlu, soykırımın inkârını suç sayan yasa tasarısını onaylayan Fransa’ya tepki gösterdi. Şirinoğlu, alınan kararın kendilerini derinden yaraladığını belirterek, “Fransa önce ’pis Ermeni’ lafından dolayı kendisi özür dilesin. Ondan sonra gereği devlet tarafından yapılır” dedi.

Surp Pırgıç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, sözde Ermeni soykırımını inkâr edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasa tasarısının, Fransa Senatosu’nda onaylanmasını eleştirdi.
Şirinoğlu, alınan kararın Ermeni cemaatini derinden yaraladığını belirterek, “Biz Türkiye’de yaşayan Ermeniler olarak bu kararı şiddetle kınıyoruz. Ben daha önce Başbakan’ı ziyaretimde basın mensuplarının baba sorduğu şuydu; ’1915’le ilgili ne düşünüyorsunuz.’ Demiştim ki ’İki arkadaşın, iki sevgilinin, iki ortağın arasına nifak sokulmuştur, her iki taraftan da büyük zayiatlar vardır. Bunu bir soykırım olarak değil, iki arkadaşın kavgası olarak değerlendirilmesini uygun buluyorum.’ Ben yine aynı sözlerimin arkasındayım” diye konuştu.
Türkiye’de yaşayan Ermenilerin son 10 sene içinde hükümetin destekleriyle gayrimenkullerinin çoğunu geri aldıklarını anlatan Şirinoğlu, şunları söyledi;
“Bu hastanemiz 10 senede inanılmaz bir şekilde büyük adımlar atarak son teknoloji aletleriyle donatıldı ve yeniden yapılandı. Burada devletimizin ve Sayın Başbakanımızın manevi desteği çok büyük.
Burada ben beklerdim ki bu işi tarihçilere bıraksınlar. Bu olayları tabi ki kimse reddetmiyor. Türk devleti de bu olayların olduğunu kabul ediyor. Fakat burada Ermenileri kullanarak kendi egolarını tatmin etmek ve kendi oyları için Ermenileri ve Türk kardeşlerimizi karşı karşıya getirmek büyük devletlerin lüksü değildir. Ben daha önce de ’ne zaman ki Türkiye’de taviz koparmaya sıra geliyor sopanın ucuna Ermenileri bağlayıp Türkü dövmek büyük ülkelere yakışmıyor’ demiştim. Bugün aynı olaydır. Burada Agop düşünmemiştir.
Agop’la Mehmet birbirlerini nasıl kendilerini üzerler, biz nasıl prim çıkartırız onun hesabı yapılmıştır. Benim şahsi görüşüm budur. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Sayın Başbakanımızın ve devlet büyüklerimizin dediği gibi tarihi tarihçilere bırakmak gerekir. Bugün benim beyanatlarım veya benim gibi insanların beyanatları karşılıklı insanları kırabilir. Bunu daha demokratik platformda insanlar birbirini kırmadan neticeye bağlanması hem Türkiye için, hem de dünya için daha olumlu gelişme olacaktır. Biz Türkiye Cumhuriyeti Ermenileri olarak Türkiye’de çok rahatız, huzurluyuz.”
Başbakan Erdoğan’ın Ermenilere yakın ve özverili davrandığını, geçmişte ellerinden alınan mülklerin süratle geri iade edildiğine birebir şahitlik ettiğini anlatan Bedros Şirinoğlu, “Ben arzu ederim ki iki toplumun evlatları birbirlerine sarılsınlar, birbirlerini hissetsinler. Eski günler bir şekilde telafi edilebilir ama insanları kırmadan, üzmeden ve koskoca Türkiye’yi rencide etmeden. Türkiye’yi üzmek, sıkıntıya sokmak diğer devletlere bir kar getirmez. Dolayısıyla ben büyük ülkelerin daha sağduyulu davranmasını istiyorum” dedi.
Şirinoğlu, Fransa’nın geçmişte Ermenilere “pis” dediğini unutmaması gerektiğinin altını çizerek, “Fransa önce ’pis Ermeni’ lafından dolayı kendisi özür dilesin. Ondan sonra gereği devlet tarafından yapılır” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.