İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının ortak duyurusu

Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının, Karabağ sorununun çözümüne yönelik ortak duyurusu: « Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu  cumhurbaşkanları RF cumhurbaşkanının davetiyle 23 Ocak 2012’de Soçi’de buluştular ve Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci ve perspektiflerini değerlendirdiler.Üç ülke devlet başkanları 2 Kasım 2008’de Moskova Deklerasyonunun kabul edildiği 2 Kasım 2008’deki buluşmalarından itibaren Dağlık Karabağ sorununun çözümü yönünde gerçekleştirilen cesametli çalışmanın altını çizdiler. Cumhurbaşkanları intensif müzakereler sonucunda Dağlık Karabağ sorununun çözümünde Temel İlkelerin mutabakatına ilerleme kaydedildiğini ilan ettiler.

Barış Anlaşması hazırlıklarına geçilmesinin önemini dikkate alarak Ermenistan Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti devlet başkanları, bu güne dek gerçekleştirilen çalışmaları da dikkate alarak Temel İlkelere ilişkin mutabakat temininin hızlandırılmasına hazır olduklarını ifade ettiler.
İki cumhurbaşkanı; Rusya Federasyonu ve AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı diğer ülkelerin aracılık misyonunu oldukça takdir ederek, Rusya, ABD ve Fransa’nun bu formatta ilerde de bölgede nihai barış ve istikrarın tesisine dek sorunun çözümü yönünde aktif role sahip olacağı yönünde umutlarını ifade ettiler.
5 Mart 2012’de  Soçi’de yapılan Ortak Duyuru hükmünün geliştirilmesi babında, Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu  cumhurbaşkanları eşbaşkanlar ve AGİT Dönem başkanı özel temsilcisinin tampon hattı boyunca olaylara yönelik soruşturma gerçekleştirilmesi mekanizmasına ilişkin ortak hazırlanan raporu bilgi mahiyetinde kabul ettiler ve bu çalışmaların devamı talimatı verdiler.
Devlet başkanları, Dağlık Karabağ sorununun çözümü bağlamında taraflar arasında insani temasların geliştirilmesini güven pekiştirici araçlardan biri olarak teyid ettiler. Bu anlamda Ermenistan Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti cumhurbaşkanları aydınlar, bilim ve toplum çevreleri temsilcileri arasında bundan sonraki diyalog tesisine katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade ettiler.»
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.