İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’dan ‘soykırım yasası’ açıklaması: ‘Sabrediyoruz, umudumuzu kaybetmedik’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Fransa Senatosu’ndan onay alan ‘Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasayla’ ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eylem planlarını açıklamak için yasaya karşı olan senatörlerin girişimiyle başlayacak Anayasa Konseyi sürecini bekleyeceklerini ifade eden Erdoğan, ‘Bu hatanın telafi edileceğine dair umudumuzu kaybetmiş değiliz.’ dedi. Uludere’de hayatını kaybedenler için toplam tazminat miktarını da 123 bin TL olarak açıklayan Erdoğan, Milli Güvenlik Bilgisi dersini de kaldıracaklarını duyurdu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:
Maliki’ye tepki
Irak Başbakanı Maliki’nin açıklamalarını çok talihsiz buluyorum. Başka ülkeler Irak’a girip bize de davet geldiğinde biz Irak’a girmedik. Çünkü biz istenmediğimiz yerde olmayız.
Sayın Maliki’nin şunu bilmesi gerekirdi, siz bir mezhep kavgası içinde Irak’ta böyle bir çatışma sürecini başlatırsanız biz buna da seyirci kalamayız.  
Binlerce kilometre öteden gelenlere hiçbir şey demeyeceksin sınır komşusu Türkiye bizim iç işlerimize müdahale ediyor diyeceksin. Bu nasıl bir anlayıştır. Irak yönetiminin mezhep çatışmasını engelleyici bir tutum sergilemesini bekliyoruz.
Fransa’daki oylama
Fransa Senatosunda sipariş bir oylama yapıldı. Gerek Ulusal Meclis’te gerekse Senato’da kabul edilen bu teklif bizim için tamamen yok hükmündedir.
Bu karar sağduyuyu ortadan kaldırmaktadır. Bir yanlış yapıldığını kesin bir dille ifade ettik. Bu tasarıya karşı oy kullanan senatörler, yasayı Anayasa Konseyi’ne taşıyacak. 60 imza gerekiyor. Bu hatanın telafi edileceğine dair umudumuzu kaybetmiş değiliz.
Türkiye öyle büyük bir ülkedir ki küçük insanlar için husumeti bile bir payedir. Ama biz Fransa’daki ırkçı yaklaşımı bu payeyi bile vermeyeceğiz. Hiç kimsenin ‘Türkiye ile kavga ediyorum’ deyip böbürlenmesine izin vermeyeceğiz.
Fransa Parlamentosu’ndaki sağ duyulu üyelere sesleniyorum, Fransız entelektüellere sesleniyorum: Bu karar aleni bir ırkçılık, düşünce özgürlüğü katliamıdır.
Bu girişimlere karşı sessiz kalanlar Avrupa’da faşizmin ayak seslerini duymamak gibi bir vebalin altına girerler.
Bu mesele bir Fransa – Türkiye meselesi değildir. Bu mesele bir Fransa – Emenistan meselesi de değildir. Bu mesele açık şekilde bir ayrımcılık, ırkçılık meselesidir.
Sarkozy’nin büyük babası Selanik’te, yani o dönem Osmanlı topraklarında doğmuş büyümüş biridir. Sarkozy’nin dedesi İspanya’dan kovulan Yahudilerdendir.
Ne kadar düşmanlık sergilerse sergilesin Sarkozy geçmişini silip atamayacak, Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir.
Biz sağduyulu ve vakur bir tutum takınacağız. Şu anda hala sabır dönemindeyiz. Sabrediyoruz ve sürecin nasıl şekilleneceğini takip ediyoruz. Eylem planımızı ona göre kamuoyuyla paylaşacağız. Sarkozy ve yandaşlarını Fransa halkına havale ediyoruz.
Uludere için 123 bin lira tazminat
Erdoğan, sınırdaki bombardımanda yaşamını yitiren 34 kişi için verilecek tazminat miktarını da açıkladı.
Yardımın ailelelerin acısını dindirmeyeceğini belirten Erdoğan, “Uludere’de yakınlarını kaybeden her bir kardeşimiz için yasal tazminat 23 bin lirayı gönderdik. Yine Başbakanlık bütçesinden her bir kardeşimiz için 100 bin lira gönderdik. Hayatını kaybeden her kişi için aileye toplam 123 bin lira gönderdik. Bu paraların acılarını dindirmeyeceğini biliyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.