İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni “soykırım”ında kritik gün

Fransa 1915 olaylarıyla ilgili inkâr tasarısında ikinci perdeye hazırlanıyor. Olayların soykırım olarak tanımlanmasını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı bugün Fransız senatosuna gelecek. Fransa’daki Türk dernekleri de, senato önünde protesto gösterisi düzenlemeye hazırlanıyor.

Senato Genel Kurulu, yasanın içeriğine dair görüşmeye başlamadan önce, Kanunlar Komisyonu’nun “teklif gündeme alınmasın” dediği değişiklik önergesini görüşecek.
Eğer değişiklik önergesi kabul edilirse, yasa görüşülmeden gündemden düşecek.
Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Sosyalist lider François Hollande, üç ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde yasa teklifinin kabul edilmesini istiyor.
Ancak senatoda Sarkozy’nin partisi çoğunluğa sahip değil, Hollande’ın Sosyalist Partisi de bölünmüş durumda.
Tasarı, 1915 Ermeni iddialarının inkârına 45 bin Euro ile 1 yıl hapis cezasını öngörüyor.
Tasarı, 22 Aralık’ta Fransız Ulusal Meclisi’nde az sayıda milletvekilinin katıldığı oturumda, 36 milletvekilinin “evet” oyuyla kabul edilmişti.
Davutoğlu, Fransa’yı uyardı
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Senatoda kabul edilmemesi konusunda Fransa’yı bir kez daha uyardı.
Davutoğlu, Fransa’nın tavrını değiştirmemesi halinde bu ülkeye yönelik yaptırımların sürekli olacağı uyarısında bulundu.
“France 24” televizyon haber kanalına konuşan Davutoğlu, “Biz bu yaptırımları açıklamak zorunda kalmamayı umut ediyoruz. Ancak Türkiye’nin sessiz kalacağını düşünmeyin. Yeni yaptırımlar olacak ve bu kez yaptırımlar Fransa tavrını değiştirene kadar sürekli olacak” dedi.
Senato gündemine gelen yasa teklifinin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Davutoğlu “Fransız aydınlar ve senatörler için ortak değerlerimizden birisi olan ifade özgürlüğünü savunmanın zamanı geldi” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.