İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100 bin Ermenistan vatandaşı için son 13 gün

“5683 Sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun”da yapılan değişiklik, 1 Şubat 2012’de yürürlüğe giriyor. Bu değişiklik, Türkiye’de ‘izinsiz’ çalışan 100 bine yakın Ermenistan vatandaşı ile Gürcistan, Ukrayna, Moldovya, Endonezya’dan gelerek hasta bakıcılığı, dadılık, masörlük yapanların ve onları yanında çalıştıran Türkiye vatandaşlarının hayatlarını etkileyecek. Kanunda yapılan ve 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan değişiklikle, Türkiye’de ‘turist’ vizesiyle 3 veya 6 ay kalıp, ülkelerine giriş çıkış yapıp yeniden dönenlerin izledikleri bu yönteme bir son veriliyor. Yeni uygulama ile Türkiye’den çıktıktan sonra bu kişilerin tekrar giriş yapabilmeleri 90 gün şartına bağlanıyor. Bunun anlamı şu:Mevcut uygulamada, mesela bir Moldovyalı dadı Türkiye’de 6 ay kaldıktan sonra, ülkeden ayrılıyor, en geç bir hafta 10 gün sonra yeniden giriş yapıp işine bir altı ay daha devam edebiliyordu. (ilgili Kanun maddesi ve Bakanlar Kurulu kararı aşağıda görülebilir. Türkiye’de 100.000 kaçak Ermeni bulunduğu da bir şehir efsanesidir. Ermenistan bu sayıyı iki yıl önce 6000 olarak belirtmişti. Bu gün bu sayının 10-15.000 civarında olduğu tahmin ediliyor. HYETERT).

******
Son dönemde hayatımıza girdiler… Özbek, Türkmen, Rus, Moldovyalı dadılar.. Gürcü, Afrikalı inşaat işçileri, Balili masözler..Ve ne zaman dünyanın bir köşesinde sözde Ermeni soykırımı konusunda bir karar alınsa kamuoyunun aklına gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da zaman zaman atıfta bulunduğu, Türkiye’de kaçak çalışan yaklaşık 100 bin Ermenistan vatandaşı…1 Şubat’tan itibaren Türkiye’deki hayatları eskisi gibi olmayacak.
Çünkü Türkiye yabancılara ikamet izni konusunda çok önemli bir adım atıyor.
“5683 Sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun”da yapılan değişiklik, 1 Şubat 2012’de yürürlüğe giriyor.
Bu değişiklik, Türkiye’de ‘izinsiz’ çalışan 100 bine yakın Ermenistan vatandaşı ile Gürcistan, Ukrayna, Moldovya, Endonezya’dan gelerek hasta bakıcılığı, dadılık, masörlük yapanların ve onları yanında çalıştıran Türkiye vatandaşlarının hayatlarını etkileyecek.
Kanunda yapılan ve 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan değişiklikle, Türkiye’de ‘turist’ vizesiyle 3 veya 6 ay kalıp, ülkelerine giriş çıkış yapıp yeniden dönenlerin izledikleri bu yönteme bir son veriliyor.
Yeni uygulama ile Türkiye’den çıktıktan sonra bu kişilerin tekrar giriş yapabilmeleri 90 gün şartına bağlanıyor.
Bunun anlamı şu:
Mevcut uygulamada, mesela bir Moldovyalı dadı Türkiye’de 6 ay kaldıktan sonra, ülkeden ayrılıyor, en geç bir hafta 10 gün sonra yeniden giriş yapıp işine bir altı ay daha devam edebiliyordu.
Ancak yapılan değişiklikle Türkiye’den ayrılan yabancı uyruklu kişinin yeniden ülkeye giriş yapabilmesi için en az 90 gün geçmesi şartı aranacak.
90 GÜNÜ GÖZE ALAMAYAN SİGORTA PRİMİ YATIRMAK ZORUNDA
Yeni değişiklikle bakıcısından, dadısından ayrılmak istemeyenler için de bir çare düşünülmüş. Buna göre, yanında yabancı uyruklu kişi çalıştırmak isteyenler Türkiye’de çalışma izni için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunacak. Ve yanında çalıştıracağı kişi için 1330 TL maaş artı sigorta primi yatırmak zorunda kalacak.
Peki neden böyle bir uygulamaya gidildi?
Bakanlık yetkililerine göre, kanunda yapılan bu değişiklikle hem kayıt dışı çalışmanın önüne geçilecek, hem Türk vatandaşlarının iş bulması kolaylaşacak, hem de yurtdışına döviz çıkışının önüne geçilecek.
SİYASİ ETKİSİ DE OLABİLİR
Türkiye’nin 1 Şubat’ta yürürlüğe koyacağı bu değişikliğin siyasi bir etkisi de olabilir;
Siyasi etki, özellikle Ermenistan ile ilişkilerde yaşanabilir. Türkiye, sözde soykırım iddiaları nedeniyle sıkıntı yaşamasına rağmen, Ermenistan’daki kötü ekonomik durumdan kaçarak, Türkiye’de kaçak olarak çalışan yaklaşık 100 bir Ermenistan vatandaşını “görmezden geliyordu.”
Nitekim bu durum, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından da pek çok kez dile getirilmişti. Başbakan son olarak, Fransa Meclisi’nin 1915 olaylarını inkar etmenin suç sayıldığı yasayı onayladığında yaptığı açıklamada, Türkiye’de kaçak olarak çalışan bu Ermenistan vatandaşlarına atıfta bulunmuştu.
Erdoğan, Mart 2010 ‘da BBC’ye verdiği bir demeçte, Türkiye’de kaçak olarak çalışan 100 bin kadar Ermenistan vatandaşından bahsetmiş, Ermenistan tasarısı nedeniyle yaşanan krizlerin “Ermenistan’a zarar vereceğini” vurgulamış, gerekirse Türkiye’de yaşayan 100 bin Ermenistan vatandaşının sınırdışı edilebileceğini vurgulamıştı. Başbakan, “Bakın benim ülkemde 170 bin Ermeni vatandaş var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binin Ermenistan vatandaşını biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine ‘Hadi siz de memleketinize’ diyeceğim; bunu yapacağım. Niye? Benim vatandaşım değil bunlar… Ülkemde de tutmak zorunda değilim” demişti.
Türkiye’de kaçak çalışan Ermenistan vatandaşlarının durumunun, 23 Ocak’ta Fransa Senatosu’nda tartışılacak sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasayla önümüzdeki hafta yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
5683 Saylı Kanun
Madde 3 – Türkiye’de bir aydan fazla kalacak yabancılar bu müddet bitmeden ikamet tezkeresi almak için gerekli beyannameyi doldurmak üzere yetkili emniyet makamlarına bizzat veya bilvasıta müracaat etmekle ödevlidirler. Bu beyanname hiç bir harç ve resme tabi değildir.
 İş tutmak maksadiyle Türkiye’ye gelen yabancılar geldikleri tarihten itibaren bir ay zarfında ve her halde çalışmaya başlamazdan evvel ikamet tezkeresi almış bulunmalıdırlar.
 Konferans, konser vermek gibi kültürel faaliyetlerde bulunmak üzere turneye çıkmış olup da Türkiye’ye gelen yabancılar, bu faaliyetleri bir aydan fazla sürmemek şartiyle, bu kayıttan müstesnadır.
****************
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasındaki sürenin yeniden belirlenmesine ilişkin, Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz Ekim ayında resmi gazetede yayınlandığına dikkat çekildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kararla birlikte, 5683 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre, vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye’den çıktığı günden, önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak uygulanması, yabancının Türkiye’deki vize muafiyeti süresinin veya vizede belirtilen kalış süresinin 90 günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilmesi ve bu Karar’ın 1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir. Yeni düzenleme, Türkiye’ye kısa süreli turistik amaçlı olarak dış temsilciliklerimizden alınmış vizeyle, bandrol/kaşe vizesiyle veya vize muafiyetinden yararlanarak gelmiş olan tüm yabancıları kapsayacak ancak vize rejiminde değişiklik getirmeyecektir. Türkiye’de toplam kalış süresi, son 180 gün içerisinde 90 gün olup, bu süreden fazla kalmak isteyen yabancıların amacına uygun vize ve ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir. Türkiye’de kalış süresi hesaplamalarında, yabancının Türkiye’den çıktığı gün itibarıyla geriye yönelik olarak Türkiye’de ikamet ettiği toplam günlerin sayısı hesaplanmakta, yurt dışında kaldığı günler ile ikamet tezkeresi alarak Türkiye’de kaldığı günler ise bu hesaplamaya dahil edilmemektedir.”
Öte yandan Türkiye’deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi, 90 günden az ise yabancının talebi halinde toplam 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilecek.
Bu maddenin birinci fıkrasının uygulanması ile ilgili olarak 10/10/2011 tarihli ve 2011/2306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Karara bakınız.
10/10/2011 TARİHLİ VE 2011/2306 SAYILI
KARARNAMENİN EKİ
KARAR
Kalış süresi
MADDE 1 – (1) 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında
Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki süre, vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye’den çıktığı gün itibarıyla önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak uygulanır.
(2) Yabancının Türkiye’deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi 90
günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 2 – (1) 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında
Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki sürenin 90 gün olarak uygulanmasına ilişkin
22/12/2003 tarihli ve 2003/6641 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 3 – (1) Bu Karar, 1/2/2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorumlar kapatıldı.