İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zarakolu’dan TBMM’ye özür çağrısı

Gazetemizin yazarı ve yayıncı Ragıp Zarakolu, cezaevinden TBMM’ye bir mektup gönderdi.Zarakolu mektubunda, TBMM’yi gerçekle “yüzleşmeye” çağırdı ve bunun herkesi “özgür kılacağını” belirtti. Zarakolu, 1915 Ermeni katliamıyla ilgili meclisin “köklü bir özür” dilemesini istedi. Zarakolu mektubunda, “Tehcir, tedip ve tenkil 19. ve 20. yüzyılın temel kolonyalist politikası olmuştur. Ve dünyanın bütün parçalarında etkisini göstermiştir. Kolonyalizmin son evresi olan emperyalizm çağında ise bu politikalar en hat safa olan jenosit düzeyine varmıştır” dedi.

Mektubunda dünya ve Avrupa tarihlerinden jenosit (soykırım) örneklerine yer veren Zarakolu, “Emperyalist temelli 1. Dünya Savaşı, Anadolu coğrafyasının, yerli halklarının (Rumlar, Ermeniler ve Süryaniler) kendi coğrafyalarından arındırılmasına olanak sağlamıştır. Bu politika 1938 Dersim jenositiyle devam etmiştir” dedi.
‘YÜZLEŞMEDE SEÇİCİ OLMAYALIM’
“Dersim jenositine ilişkin olarak başlayan özür tartışmaları”nın ülkemizin kendi tarihiyle yüzleşmesi bakımından önemli bir olanak sağladığını belirten Zarakolu, “Ancak Türkiye kendi tarihiyle yüzleşirken seçici olmamalı” dedi. Zarakolu mektubunda, “Tekil örneklere ilişkin kısmi tartışma ve özürlerle bu sayfanın kapandığını sanmama”sını istedi.
“Türkiye kendi tarihiyle yüzleşmek zorunda” diyen Zarakolu, “Bu sadece kurbanlar karşısında etik bir zorunluluk değil aynı zamanda toplumumuzun arınması ve sağlığını kazanması ve geleceğinin güvence altına alınması için bir zorunluluk ve olmazsa olmaz şart” olduğunu kaydetti.
‘MECLİS ÖZÜR DİLEMELİDİR’
“Güçlü ve adil” bir toplum olmanın yolunun “arınmaktan” geçtiğini belirten Zarakolu, Türkiye’de modern “tasfiye” mekanizmalarının kurulmasının bir çeşit “toplum mühendisliği”nin Alman militarizminin de katkılarıyla “başlama tarihi 1915 jenositidir” dedi. Zarakolu, “Ön örnekleri olmakla birlikte bu tarih bir milattır ve bundan sonraki benzer uygulamalarda 1915’de başlayan ya da başlatılan sürecin doğal bir devamından ibarettir” dedi. “Bu nedenle 1915’i temel alan köklü bir ‘özür’; birçok önemli kavramda olduğu gibi bir kavramında anlamını getirmesini önleyecek ve bir çeşit özür enflasyonunun da önünü kesecektir” diyen Zarakolu, TBMM’nin “100. yılına yaklaşan 1915 jenositinden” dolayı özür dilemesinin doğru ve gerekli olduğunu belirtti.
‘ÖZÜR KİMSEYİ KÜÇÜLTMEZ’
Zarakolu, özrün kimseyi küçültmeyeceğini “tam tersine onurlu ve güçlü” kılacağını belirtti. Zarakolu, dilenecek özürle, “Anadolu’nun diaspora diye aşağılanan kendi evlatlarını bağrına basmasına olanak sağlayacaktır. İşte o zaman Martin Luther King’in dediği gibi “Hepimiz kazanacağız ve el ele yürüyebileceğiz” dedi. Zarakolu mektubunun sonunda, “Gerçekle yüzleşmek ‘hepimizi özgür kılacaktır’ dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

http://www.evrensel.net/news.php?id=21597

Yorumlar kapatıldı.