İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya basını Dink kararını böyle gördü

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasin Hayal’i Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Erhan Tuncel ise bu suçlamadan beraat etti. Dink cinayetinin mahkeme kararı dünya basınında da geniş yer buldu.

BBC: HAKİM ÖRGÜT BAĞLANTISI BULMADI
BBC, Türkiye’de bir mahkeme, 2007 yılında Ermeni kökenli Türk gazeteci Hrant Dink’i öldürmeye azmettirmekten bir kişiyi müebbet hapis cezasına çarptırdığını yazdı. Haberde, Yasin Hayal’e ömür boyu hapis cezası veren mahkemenin diğer 19 kişinin ise bir örgüt bağlantısı olmadığına hükmettiğini belirtti. Haberde, Hrant Dink’in tetikçisi Ogün Samast’ın ise geçtiğimiz yıl 22 yıl hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından 500 kişilik bir grubun kararı protesto etmek için yürüyüş yaptığı belirtildi.
DİNK’İN AVUKATI: KARAR BİR KOMEDİ
Amerikan CNN televizyonu da, Hrank Dink’in öldürülmesiyle ilgili mahkeme kararına geniş yer verdi. Haberde, yaklaşık 5 yıl önce öldürülen Ermeni kökenli Türk gazeteci Hrant Dink cinayetine ismi karışmış 19 kişinin “silahlı terörist örgüt” oluşturmak suçlamasından beraat ettikleri belirtildi. Yasin Hayal’ın ise Dink cinayetini planlamaktan ömür boyu hapis cezası aldığı vurgulandı. Diğer bir sanık Erhan Tuncel’in ise Dink davasından beraat ettiği belirtildi. Haberde ayrıca Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin’in davayı ve mahkemenin verdiği kararı “komedi” olarak değerlendirdiği görüşüne yer verildi.
‘AŞIRI MİLLİYETÇİLER ÖLDÜRDÜ’
İngiliz Guardian gazetesi de, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hrant Dink davasıyla ilgili kararına geniş yer verdi. “Türk mahkemesi Hrant Dink cinayetinin arkasındaki kişi cezalandırdı” başlığıyla verilen haberde, Dink’in öldürülmesini azmettiren Yasin Hayal’ın ömür boyu hapis cezası aldığı ancak zanlıların terörist bir örgüt kurmak suçlamasından beraat ettiği vurgulandı. Haberde, Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 yılında cinayete kurban gittiği ve Dink’in aşırı milliyetçi gruplar tarafından sürekli tehdit edildiği hatırlatıldı. Cinayeti işlediğinde 17 yaşında olan Ogün Samast’ın ise geçtiğimiz yıl 22 yıl hapis cezasına çarptırıldığı da haberde yer aldı.
‘POLİS MUHBİRİ BERAAT ETTİ’
Almanya’nın haftalık siyasi gazetesi Die Zeit’ın internet sitesinde “Hrant Dink cinayetinin azmettiricisine en ağır ceza” başlıklı haberde, Türkiye’de bir mahkemenin Hrant Dink cinayeti nedeniyle aşırı milliyetçi bir kişiyi ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı belirtildi. Ömür boyu hapis cezası alan Yasin Hayal’ın silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlamasından ise beraat ettiği vurgulandı. Davanın ana sanıklarından olan polis muhbiri Erhan Tuncel’in, Dink cinayetinin işlenmesinde yardımcı olduğu suçlamalarından beraat ettiği belirtildi. Haberde, duruşma salonunda Hrant Dink davasını izleyen bir grubun, mahkeme kararını protesto ettiği de haberde yer aldı.
‘AZMETTİRİCİYE ÖMÜR BOYU’
Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde de Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkeme kararı geniş yer buldu. Haberde, Dink’in öldürülmesinden 5 yıl sonra Türkiye’de mahkemenin cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’a ömür boyu hapis cezası verdiği belirtildi. Sanıkların silahlı terör örgütü kurduğu suçlamalarından ise beraat ettiğini vurgulayan Der Spiegel, mahkeme kararına Hrant Dink’in yakınlarının sert tepki gösterdiğini ifade etti. Dink’in avukatının mahkeme kararını “şaka” olarak değerlendirdiği hatırlatılarak, davanın Yargıtay boyutu olduğuna dikkat çekildi.
http://www.acikgazete.com/guncel/2012/01/18/dunya-basini-dink-kararini-boyle-gordu.htm?aid=45126

Yorumlar kapatıldı.