İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink cinayeti kararına toplum ve medyada büyük tepki var! Bizimle alay ediliyor!

Hrant Dink cinayeti hakkında mahkemenin verdiği “Örgüt yok, adi cinayet” şeklindeki kararı kamuoyunda büyük tepki ve isyan duyguları yarattı. Bugün gazetelerin tümü karara büyük tepki gösteren manşetlerle çıktı. Milliyet “Hrant düştüğü yerde kaldı” derken, Cumhuriyet “Alay eder gibi karar. Bu dava böyle bitmez” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, ‘kamuoyunda rahatsızlık var’ derken, Ömer Çelik de karara twitterde isyan etti. Adalet Bakanı Ergin ise bugünkü basın toplantısında “Dava süreci bitmedi” demekle yetindi. Öte yandan yargılamada bir skandal da, 19 sanıklı davada bir sanık için hüküm verilmesinin ‘unutulmasıyla’ ortaya çıktı.

Dink davasında mahkemenin “örgüt yok, adi cinayet” şeklinde karar vermesi toplumda ve medyada büyük tepki ve isyan duyguları ile karşılandı.
Davada “derin devlet” bağlantısı kuşkularının kilit ismi Erhan Tuncel’in beraat ve tahliye edilmesi vicdanları daha da rahatsız etti. Genel kanı “Erhan Abi”nin karanlık ilişkiler zinciri sonucunda kurtarıldığı yönünde. Basında çok farklı eğilimlerdeki gazetelerin tümü tepki manşetleriyle çıktı.
Ömer Çelik ve Ertuğrul Günay da tepkilerini dile getirdiler.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise bugün basın toplantısında kendisine Hrant davası kararı sonucu sorulması üzerine “Dava süreci henüz bitmemiştir” demekle yetindi. Bülent Arınç da davanın bitmediğine dikkat çekti, ancak “Karar vicdanları tatmin etmedi” dedi.
Basında ortak tepki
Bugün Türk medyasının büyük çoğunluğu, gazetelerin çok farklı eğilimlerine rağmen neredeyse, ortak ve büyük tepki ile çıktı.
En cesur manşetlerden birini atan Milliyet “Hrant düştüğü yerde kaldı” diyerek karardan duyduğu büyük hayal kırıklığını gösterdi.
Cumhuriyet ise “Bu dava böyle bitmez” ve “5 yıl sonra alay eder gibi karar” diyerek tepkisini ortaya koydu.
Diğer bazı gazetelerin manşetleri ise şöyle:
Hürriyet: Dink’i örgüt öldürtmemiş
Sabah: Sadece Hayal’e ağır müebbet
Habertürk: Örgüt hayal oldu
Vatan: O örtü kalkmadı
Taraf: Beyaz bereli devlet
Zaman: Mahkeme örgütü görmedi
Radikal: Örgüt ‘Hayal’miş
Posta: bizimle dalga geçiyorlar
Yeni Şafak: Örgüt yok, tamamen tesadüf
Gül: ‘Kamuoyunda rahatsızlık var’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada alınan karar hakkında, “Kamuoyunda rahatsızlık var ama daha temyize gidecek. Kesin karar çıktığında yeni bir değerlendirme yapılır” dedi.
Siyasilerden twitter’da tepki
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mahkemenin, sanıklardan Yasin Hayal’i cinayeti azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıp, sanıklardan Erhan Tuncel’in ise cinayeti azmettirmek iddiasından beraatına karar vermesi ve cinayette örgüt şüphesi görmemesine hükümet kanadından ilk tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, twitter hesabından yaptığı açıklamada, karara tepki göstererek, “Bu kadar organize bir cinayette ‘örgüt ötesi örgüt’ aranması gerekirken, örgüt yok denmesi, kamu vicdanında karşılık bulmadı. Tam tersine çok organize bir örgütün varlığını daha da çıplaklaştırdı” ifadelerini kullandı.
Ömer Çelik, beraat kararlarının aslında örgütün kaynağının neresi olduğunu gösterdiğini de savunarak, “Ortaya çıkan beraat kararı, örgütün varlığının başladığı yeri gösteren bir işarete dönüştü. Hrant Dink cinayeti davası, adaletin varoluş davasına dönüşüyor” dedi. Adana Milletvekili Ömer Çelik sözlerini ise şu sözlerle noktaladı:
“Hrant, yaşamı gibi vefatından sonra da bu ülkenin adalet arayışına rehberlik ediyor. Karar ne kadar kabul edilmezse; karardan sonra toplumun ‘adaleti sonuna kadar arama’ iradesinin bu derece kuvvetlenmesi ve berraklaşması da o kadar anlamlı.”
Bakan Günay: ‘Vahim gelişme’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”Failler ağır cezalara çarptırıldılar, bundan ne ölçüde teselli bulunabilir bilmiyorum. İlk haberlerden izlediğim kadarıyla bütün failler, bu işi örgütlü yapmış olmak suçlamasından beraat ettiler. Bu, vahim bir gelişme” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Ulus’taki binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, Hrant Dink davasının sonuçlandığını belirterek, şunları söyledi:
”Yargının bu kararı sonuçlandığına göre, eleştirme hakkımız var şu anda. Yargı süreci bu noktada durdu, bundan sonra Yargıtay’a gidecek sanıyorum. Burada örgütlü bir suç olduğu konusunda bir kamu vicdanı hükmü oluşmuştur.
Mahkemenin bu beraat kararını hepimiz dikkatle izleyeceğiz. Burada üstelik belki içine bazı başka mekanizmaları da katan bir örgütlülük olduğu konusunda baştan itibaren hepimizin gözlemleri ve vicdani kanaati var. Bu yüzden bu örgütlü suç kavramından, yasa dışı örgüt üyesi olmaktan beraat ettirilmiş olmalarını çok büyük bir şaşkınlıkla karşıladım, hukukçu sıfatımla söylüyorum. Bu davanın arkasını tabii bütün kamuoyu dikkatle takip edecek, biz de edeceğiz.”
Arınç: Vicdanları tatmin etmedi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, canlı yayında Hrant Dink Davası kararını değerlendirdi. Arınç, TV8 ekranlarında Erkan Tan’ın sunduğu ‘Erkan Tan’la Başlarken’ programında ‘Mahkeme bitmiş değil süreç devam ediyor ama karar vicdanları tatmin etmemiştir..’ dedi.
Davada ne karar çıkmıştı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada dün kararını vermişti. Tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’e adam öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken Hayal ve Tuncel örgüt üyeliği suçundan ise beraat etmişti. Erhan Tuncel “azmettirme suçlaması”ndan da beraat etmiş ve dün tahliye edilmişti.
Sanıklardan biri ‘unutuldu’
19 sanıklı “Dink Suikati” davasında 18 sanık hakkında karar verildiği ortaya çıktı.. Mahkemenin sanıklardan biri içi hüküm kurmayı unuttuğu anlaşıldı. Hakkında karar açıklanmayan sanık Çoşkun İğci . İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dün 10 sayfalık bir karar verdi. Mahkeme 19 sanıklı davada 18 sanık hakkında karar verdi. 1 sanığı ise unuttu. Unutulan sanık Çoşkun İğci’ydi.
Yasin Hayal’e ağırlaştırılmış müebbet, Erhan Tuncel hakkında beraat kararı veren mahkeme heyeti kararında sanık Çoşkun İğçi hakkında hüküm kurmayı unuttu. Mahkemenin en kısa zamanda toplanarak İğci hakkında hüküm kurması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.