İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya-Azerbaycan-Ermenistan zirvesi 23 Ocak’ta Soçi’de yapılacak

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları Karadeniz’in kıyısındaki Soçi şehrinde 23 Ocak’ta Yukarı Karabağ sorununu görüşmek üzere bir araya geliyor. Kremlin’den yapılan açıklamada zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev katılacak.

2008’den bu yana Rusya’nın öncülüğünde gerçekleşen üçlü zirvelerin sonuncusu 24 Haziran 2011’de Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılmıştı. Yukarı Karabağ ve 7 bölgede Ermenistan işgalinin sona ermesi, Azeri göçmenlerin evlerine dönmesi ve Yukarı Karabağ’ın statüsü gibi temel konularda uzlaşı sağlayamayan liderler, üçlü görüşmelerin devamından yana görüş belirtmişti.
Medvedev, Azerbaycan basınına yaptığı açıklamada Yukarı Karabağ’da çözümün mümkün olduğuna değinmişti. Sekiz kez üçlü zirve yapıldığını hatırlatan Medvedev, anlaşmadan başka alternatif olmadığını, savaşın en kötü yol olacağını hatırlatmıştı. Üçlü zirvelerin tarafların görüşlerini yaklaştırma adına imkan sağladığına değinen Medvedev, “Anlaşma sağlanacağı konusunda kesin ümitlerim var… Her şey tarafların birbirini dinleme isteği ve becerisine bağlı. Samimi konuşmak gerekirse kolay bir çözüm yok.” tespitinde bulunmuştu.
Üçlü zirve öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ikili bir görüşme yaptı. Görüşmede ikili konuların ele alınmasının yanı sıra üçlü zirve için hazırlık yapıldığı kaydediliyor.
Kafkasların kriz sorunlarından biri olan Yukarı Karabağ sorunu 1988’de Ermenistan’ın Azerbaycan’dan toprak iddiası ile başlamıştı. 1 milyon Azerinin göçmen durumuna düştüğü, 30 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaş sonrasında Ermenistan Azeri topraklarının yüzde 20’sinin işgalini 1992’den bu yana sürdürüyor.
Sorunun çözümü için 1994’de ilan edilen ateşkesin ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde Rusya, Fransa ve ABD’nin katılımı ile oluşturulan Minsk Grubu ise soruna çözüm bulmada bugüne kadar başarısız oldu. Ermenistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Yukarı Karabağ’da işgalsin sona ermesi ile ilgili aldığı 4 ayrı kararı uygulamaya yanaşmıyor.
(CİHAN)

Yorumlar kapatıldı.