İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu sese kulak verelim

‘Biz bir aileyiz, düşman değiliz, bin yıldır dostuz. Kimseye malzeme vermemize gerek yok’ İstanbul’da Ermeni okulu öğrencileri ders kitaplarındaki kötü fikirleri ayıklayacak çalışmayı tamamladı ve şu çağrıyı yaptı “Biz, tüm sorunlarımızı aile içinde çözmek istiyoruz. Biz çözmezsek Fransa’da, ABD’de de bunu malzeme ediyorlar. Kimseye malzeme vermemize gerek yok.”

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in önceki hafta kabul ettiği Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri, İstanbul’daki diğer Ermeni okullarındaki arkadaşlarıyla hazırladıkları, ders kitaplarında Ermeniler’e yönelik olumsuz ifadelerin çıkarılmasına yönelik dosya çalışması, yarı yıl tatilinden önce teslim edilecek.
Okul Müdürü Karekin Barsamyan, bakan Dinçer’in randevu vermesi üzerine öğrencileriyle Ankara’ya gittiklerini söyledi. Görüşmede Bakan Dinçer’in tek tek ilgilendiği öğrencilerin sorunlarını aktardığını dile getiren Barsamyan, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ders kitaplarında Ermeniler’i yanlış tanıtıcı veya Ermeniler’in yanlış tanınmasına yol açacak konuların olması bizi üzen bir konu. Eğitimci olarak gelecek nesillere dostluğu taşımak isteriz. Ancak Ermeniler’i hiç tanımayan biri bu kitaplardaki konuları okuyarak Ermeniler’i düşman gibi görebilir. Amacımız bu ülkenin vatandaşları olarak düşman olmadığımızı, yıllarca beraberce dostça yaşadığımızı gelecek nesillere aktarmak. Biz hiçbir zaman 1915 olaylarına veya soykırım varmış yokmuş gibi polemiklere girmek istemiyoruz. Öğrencilerimiz buradan mezun olduktan sonra başka okullara gidiyor, gelecekte üniversitede arkadaşlarının karşısında bunları baştan izah etmek zorunda kalmasınlar.”
‘Aile içi sorunlarımız var’
Barsamyan, Türkiye’nin her yerinde aynı kitapların okutulduğuna işaret ederek, “Bu kitaplarda bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerinde büyük bir çoğunluğu taşıyan dostluk konularına da yer verilmesi hepimizi sevindirecektir. Karekin Barsamyan, Bakan Dinçer’in konuyla ilgili yaklaşımını olumlu karşıladıklarını belirterek, şöyle devam etti, “Son birkaç yılda yapılanlar gelecekte yapılacaklar konusunda bizi cesaretlendirdi. Okullarımızla ilgili yapılan olumlu çalışmalar kalan ufak tefek pürüzlerin de hallolacağı yönünde bize umut veriyor. Milli Eğitimi bir aile olarak görüyoruz. Biz de o ailenin bir ferdiyiz. Biz, tüm sorunlarımızı aile içinde çözmek istiyoruz. Biz çözmediğimiz zaman dışarıdan insanlara söz hakkı vermiş oluyoruz, buna da gerek yok. Biz aile içinde çözelim, kimseye de konuşacak bir şey bırakmayalım. Biz çözmezsek Fransa’da, ABD’de de bunu malzeme ediyorlar. Kimseye malzeme vermemize gerek yok. Biz kendi içimizde kendi sorunlarımızı çözeriz, biz bir aileyiz.”

Yorumlar kapatıldı.