İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oomen-Ruijten: ‘Fransa’daki soykırım yasası AB – Türkiye ilişkilerini etkilemez’

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’nin AB sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin AB üyeliği yolunda Kopenhag kriterlerinin yanı sıra AB mevzuatına da uyum sağlaması gerektiğini kaydeden raportör, Türkiye’de yeni anayasa süreci ve ekonomik büyümeden övgüyle söz etti; basın özgürlüğü, yargılama süreçleri ve kadın hakları konusunda ise eleştiriler getirdi. Oomen-Ruijten, AB ile Türkiye arasında terörle mücadele ve enerji konularında daha fazla işbirliğinin önemine dikkat çekerken, Fransa’da gündeme gelen ‘soykırım’ yasasının Türkiye – AB ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi.

Türkiye’de seçilen yeni parlamentonun, yeni bir anayasa hazırlamaya çalışıyor olmasından ve Türkiye’deki ‘devasa’ ekonomik büyümeden övgüyle söz eden Oomen-Ruijten, Arap Baharı’nda Türkiye ile AB arasında işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Oomen-Ruijten, ‘Türkiye’nin etrafında yeni demokrasiler yeşerdiğini görüyoruz. Arap Baharı var. Türkiye burada önemli bir rol oynayabilir. Orada olanları hiçbir ülke Türkiye’den daha iyi anlayamaz.’
Medya ve basın özgürlüğünün baskı altında olmasına ve yargı alanındaki sıkıntılara da değinen Oomen-Ruijten, ‘Yargıda iyi gelişmeler de var. Ancak tutukluluk süreleri çok uzun. Bunun terörle mücadele kanunlarıyla da ilgisi var.’ dedi.
AP raportörü, Türkiye’de kadın haklarının da sorunlu bir alan olduğunu şu sözlerle anlattı:
‘Yasalar oldukça iyi. Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin sözleşmesini onaylamış olması çok önemli. Ancak insanların zihinlerinde durum aynı değil. Örneğin çok küçük bir köyde yaşıyorsanız ve eşinizden gördüğünüz şiddet sebebiyle kararkola giderseniz, orada göreceğiniz muamele büyük bir şehirdekiyle aynı değil. Bu aynı zamanda bir ülkedeki insanların zihinlerinin değişmesiyle de ilgili.’
AP raportörü, terörle mücadele alanında Türkiye ile işbirliği konusunda ise ‘PKK’nın özellikte güneydoğuda olmak üzere çok olumsuz bir etkisi var. PKK, AB tarafından da remsen terör örgütü olarak tanınıyor. PKK, parasını insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti gibi yollarla kazanıyor. Biz de kendi başkentlerimizde bunun zararını görüyoruz.’ dedi.
Enerjinin hem Türkiye, hem de Avrupa için çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Oomen-Ruijten, Türkiye’nin bu alanda önemli bir transit noktası olduğunun altını çizerek, AB ve Türkiye’nin bu alanda daha fazla işbirliği yürütmesi gerektiğini söyledi.
Fransa ile Türkiye arasında, ‘Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını’ öngören yasa tasarısı sebebiyle yaşanan gerginliği de değerlendiren Oomen-Ruijten, ‘Bu konu Türkiye-AB ilişkilerini etkilemez.’ dedi.
Yasanın Fransa’da seçimler sebebiyle gündeme geldiğini belirten Oomen-Ruijten, ‘Bu Fransa’nın kararı. Ancak raportör olarak, Türkiye’nin komşularıyla iyi ilişkileri olmasını isterim. Buna Ermenistan da dahil. Ancak bu, iki tarafa da yaptığım bir çağrıdır. Hem Türkiye’ye, hem de Ermenistan’a.’ şeklinde konuştu.
Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyesi Oomen-Ruijten’in hazırladığı 2011 ilerleme raporu, geçtiğimiz hafta Parlamento’da görüşülmeye başlandı. Raporun Mart ayında oylamaya sunulması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.