İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni öğrencilerin ‘bakan ödevi’ hazır

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in önceki hafta kabul ettiği Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri, İstanbul’daki diğer Ermeni okullarındaki arkadaşlarıyla hazırladıkları, ders kitaplarında Ermenilere yönelik olumsuz ifadelerin çıkarılmasına yönelik dosya çalışması, yarı yıl tatilinden önce teslim edilecek… Okul Müdürü Karekin Barsamyan, Türkiye’nin her yerinde aynı kitapların okutulduğuna işaret ederek, ”Bu kitaplarda bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerinde büyük bir çoğunluğu taşıyan dostluk konularına da yer verilmesi hepimizi sevindirecektir. Amacımız dost olan, birbiriyle kardeş olan nesiller yetiştirmek” diye konuştu.

*************
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in önceki hafta kabul ettiği Özel Pangaltı Ermeni İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri, İstanbul’daki diğer Ermeni okullarındaki arkadaşlarıyla hazırladıkları, ders kitaplarında Ermenilere yönelik olumsuz ifadelerin çıkarılmasına yönelik dosya çalışması, yarı yıl tatilinden önce teslim edilecek.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Okul Müdürü Karekin Barsamyan, İstanbul’da 20 Ermeni okulu bulunduğunu söyledi. Bunların Ermeni azınlık okulu statüsünde olduğunu belirten Barsamyan, ”Ermeni azınlık okulları yönetmeliğine bağlı olarak ve Milli Eğitim Bakanlığının bizim için çıkardığı Özel Ermeni okulları ders dağıtım çizelgesine bağlı olarak eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi.
Yaklaşık bir ay önce Ermeni okul müdürlerinin Bakan Dinçer ile bir araya gelerek sorunlarını ilettiklerini anlatan Barsamyan, bakan Dinçer’in randevu vermesi üzerine öğrencileriyle Ankara’ya gittiklerini söyledi.
-”Biz hiçbir zaman polemiğe girmek istemiyoruz”-
Görüşmede Bakan Dinçer’in tek tek ilgilendiği öğrencilerin sorunlarını aktardığını dile getiren Barsamyan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Ders kitaplarında Ermeniler’i yanlış tanıtıcı veya Ermeniler’in yanlış tanınmasına yol açacak konuların olması bizi üzen bir konu. Eğitimci olarak gelecek nesillere dostluğu taşımak isteriz. Ancak Ermeniler’i hiç tanımayan biri bu kitaplardaki konuları okuyarak Ermeniler’i düşman gibi görebilir. Amacımız bu ülkenin vatandaşları olarak düşman olmadığımızı, yıllarca beraberce dostça yaşadığımızı gelecek nesillere aktarmak. Biz hiçbir zaman 1915 olaylarına veya soykırım varmış yokmuş gibi polemiklere girmek istemiyoruz. Öğrencilerimiz buradan mezun olduktan sonra başka okullara gidiyor, gelecekte üniversitede arkadaşlarının karşısında bunları baştan izah etmek zorunda kalmasınlar.”
Barsamyan, Türkiye’nin her yerinde aynı kitapların okutulduğuna işaret ederek, ”Bu kitaplarda bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerinde büyük bir çoğunluğu taşıyan dostluk konularına da yer verilmesi hepimizi sevindirecektir. Amacımız dost olan, birbiriyle kardeş olan nesiller yetiştirmek” diye konuştu.
Konuyu anlattıkları Bakan Dinçer’in öğrencilere rahatsızlık duydukları ifadelerle ilgili bir dosya hazırlama görevi verdiğini, öğrencilerin çalışmalarını sürdürdüğünü ve dosyayı yarı yıl tatilinden önce teslim edeceğini dile getiren Barsamyan, ”Ben bunu sadece öğrencilerin sırtına yıkmamak, sorumluluğu bir tek onlara yüklememek açısından diğer okul müdürü arkadaşlarımı bilgilendirdim. Onların da kendi çalışmalarını yapıp hep birlikte bir dosya hazırlamanın daha doğru olacağını düşündüm. Söz konusu ifadeleri tespit etmenin yanında Türk-Ermeni ilişkilerinin olumlu yönlerine de değineceğiz dosyamızda” ifadelerini kullandı.
-”Sorunlarımızı kendi içimizde çözmek istiyoruz-”
Karekin Barsamyan, Bakan Dinçer’in konuyla ilgili yaklaşımını olumlu karşıladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
”Son birkaç yılda yapılanlar gelecekte yapılacaklar konusunda bizi cesaretlendirdi. Okullarımızla ilgili yapılan olumlu çalışmalar kalan ufak tefek pürüzlerin de hallolacağı yönünde bize umut veriyor. Milli Eğitimi bir aile olarak görüyoruz. Biz de o ailenin bir ferdiyiz. Biz, tüm sorunlarımızı aile içinde çözmek istiyoruz. Biz çözmediğimiz zaman dışarıdan insanlara söz hakkı vermiş oluyoruz, buna da gerek yok. Biz aile içinde çözelim, kimseye de konuşacak bir şey bırakmayalım. Biz çözmezsek Fransa’da, ABD’de de bunu malzeme ediyorlar. Kimseye malzeme vermemize gerek yok. Biz kendi içimizde kendi sorunlarımızı çözeriz, biz bir aileyiz.”
-Okul Meclisi Başkanı Özyılmaz-
Okul Meclisi başkanı Brenda Özyılmaz da, Bakan Dinçer’in kendilerine gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Arkadaşları adına Bakan Dinçer’e sorunlarını ilettiğini aktaran Özyılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bunlardan en önemlisi İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki Ermeni karşıtı yazılardı. Ermeniler ve Türkler çok uzun süre birlikte yaşamış ve dost olmuştur. Biz Osmanlı dönemini de işledik ama Osmanlı döneminde Ermenilerin yaptığı pozitif işlerle ilgili hiçbir bilgi yoktu. O yüzden biz bu sene negatif işlerle ilgili bilgi beklemiyorduk. Bu olaylara doğrudan suçlama yoluyla yer verilmesinin aksine daha tarafsız davranılmasını istiyoruz. Ermeni karşıtı kesin ifadeler söylenmemesini istiyoruz.”
Özyılmaz, rahatsızlık duydukları ifadelerden bazılarını da şu şekilde okudu:
”(İngilizlerin çekilmesinden sonra 30 Ekim 1919’da Fransızlar Urfa’yı işgal etti. Burada da Fransızlar, Ermenilerle işbirliği yaparak halkın mal ve can güvenliğini tehdit etmeye başladı). (İngilizlerin çekilmesinden sonra Antep’i Fransızlar devraldı. Fransızlar Maraş ve Urfa’da olduğu gibi Antep’te de Ermeniler ile işbirliği yaptı). Bu can sıkıcı bir durum. Sadece Ermeniler yabancı devletlerle işbirliği yapmamıştır. Türklerin de bu yönde yaptığı şeyler vardır. Bunların daha tarafsız anlatılması bizi daha mutlu eder.”

Yorumlar kapatıldı.