İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım İddialarını Önlemenin Yolu Anayasa Değişikliği’

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Necati İyikan, sözde Ermeni soykırımı iddialarının önüne geçebilmek için anayasal değişikliğin zorunluluk olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. İyikan, değişikliğin içeriğinin, “Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nde gerçekleşen 1915 senesindeki olayları soykırım olarak değerlendirmemektedir” şeklinde olması gerektiğini kaydetti.

AÜ Senato Salonu’nda, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Meral Gültekin ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Necati İyikan, sözde Ermeni soykırımı iddialarının önüne geçebilmek için hazırladığı çözüm önerilerini anlattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan tüm siyasi partilere önerinin gönderildiğini aktaran Yrd.Doç.Dr. Necati İyikan, “Tek yol anayasa değişikliği” dedi.
SOYKIRIM İDDİALARI REDDEDİLMELİ
Anayasa değişikliğinde sözde Ermeni soykırımı iddialarının kesin bir ifadeyle reddedilmesi ve bunu destekleyici bir devlet açıklaması yapılması gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. İyikan, “Değişikliğin içeriği; ‘Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nde gerçekleşen 1915 senesindeki olayları soykırım olarak değerlendirmemektedir’ şeklinde olmalıdır. Konunun anayasa çizgisine taşınması, Ankara’nın kararlılığını göstermesi açısından önemlidir. Bunun paralelinde kurulan baskılarda sonuç alınamayacağı için baskıların azalma eğilimi göstermesi mümkün olabilecektir” diye konuştu.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR DEVAM ETMELİ
Anayasada yapılacak değişikliğin yanında, Türkiye’nin bilimsel çalışmaların sürekliliğini sağlaması ve bilimsel araştırmalara uluslararası arenada aralıksız devam etmesi gerektiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Necati İyikan, Türkiye’nin bölgesel ve küresel çerçevede aktif dış politika sürdürmesinin de son derece önemli olduğuna dikkati çekti.
YAPILANLAR SONUÇ VERMEDİ
Fransa ve İsviçre’de sözde Ermeni soykırımına yönelik düzenlemelerin özgürlükle bağdaşmasının mümkün olmadığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. İyikan, “Bugüne kadar yapılan büyükelçiyi çekmek, ekonomik baskı uygulamak gibi yaptırımlar bir sonuç getirmedi, getirmeyecektir. O nedenle anayasal değişiklik yapılmalıdır. Bu sayede Türkiye sözde Ermeni soykırımı iddialarını önleme konusunda etken rol oynamaya başlayacaktır” dedi.
ÖĞRENCİLER KİTAP YAZDI
Toplantıya İİBF öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Orta Asya-Güney Kafkasya Siyasi Gelişmeler 1991-2010’ adlı kitabı da getiren Yrd.Doç.Dr. İyikan, içerisinde, sözde Ermeni soykırımı iddialarını yalanlayan bilgilerin de yer aldığı kitapların İngilizce çevirilerini hazırlayarak başta Ermenistan olmak üzere 10 ayrı ülkeye gönderdiklerini kaydetti.
(DHA – Özgür ÖZTÜRK)

Yorumlar kapatıldı.