İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Büyükelçi Fransa’ya dönüyor

Fransız meclisinin ‘Ermeni soykırımı’nı inkara ceza getiren yasa tasarısını kabul etmesinden sonra, Ankara’ya çağırılan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu Fransa’ya dönüyor. Meclisin söz konusu tasarıyı kabul etmesinden sonra Fransa’ya yönelik yaptırım paketi açıklayan hükümet, tasarının senatoda kabul edilmemesi için son bir hamle yapmaya hazırlanıyor.

Bu çerçevede, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu, kısa süre içinde Fransa’ya dönerek, tasarının senatoda da kabul edilmesini engellemek için girişimlerini yoğunlaştıracak.
Diplomatik kaynaklar, şimdilik büyükelçinin tamamen çekilmesinin ve Fransa ile diplomatik ilişki düzeyinin düşürülmesinin söz konusu olmadığını, Burcuoğlu’nun bu aşamada sadece “istişareler” için Ankara’ya çağrılmış olduğunu dile getirdiler.
Soykırımı inkârı yasal yaptırıma bağlayan tasarıya ilişkin sürecin henüz tamamlanmadığını, sırada senato aşamasının olduğunu anımsatan diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin şimdi söz konusu tasarının senatodan geçmesini engellemeye çalışacağını belirttiler. Aynı kaynaklar, olası bir senato onayı sonrasında siyasal, diplomatik, askeri ve ekonomik yaptırım konularının da siyasi iradenin kararına bağlı olduğunu söylediler.
Fransa’da bir tasarının yasalaşması için hem Fransız meclisinin hem de Fransız senatosunun onayını alması gerekiyor. Senato gündemine alınma teklifini Fransa hükümeti verecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 22 Şubat’ta tatile girecek olan senatoya bu tarihe kadar gündem talebi gelmezse o zaman yasanın kaderi, haziran ayındaki genel seçimlerin ardından yeni gelecek hükümetin kararına bağlı olacak.

Yorumlar kapatıldı.