İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bourse: ‘Soykırım tartışması Türkiye’de yıllarca engellendi, şimdi Fransa da engelliyor’

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de bir dönem dersler veren “kültürlerarası iletişim” uzmanı Nantes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Michel Bourse, “Fransızların çoğu bir Ermeni sorunu olduğunun bilincinde değil,” dedi. “Melezliğe Övgü” adlı kitabı Türkiye’de de Ayrıntı Yayınları tarafından basılan Bourse, yasanın Ermeni sorunun tartışılmasını engellediğini kaydederek, bu çabanın yıllar boyu Türkiye’de de engellenmiş olduğunu belirtti.

Haber: Esra Ülkar,
Mihaber, Fransız öğretim üyesi ile Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görüştü.
Fransa Parlamentosu, Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasayı onayladı. Bir öğretim üyesi olarak bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Söyleyeceğim iki şey var: Birincisi, yasaların tarihle ilgilenmesine karşıyım. Politikacıların tarihle ilgilenmesi araştırmanın bloke olmasına neden oluyor. Ermeni sorunu hakkında Türkiye’de bir tartışmanın başladığı göz önüne alınırsa bu konu daha da ciddi. Bunu da engellemiş oluyor böyle bir karar. Yasaya karşıyım. İkincisi, Türkiye’nin bu konunun iletişimi konusunda çok kötü çalıştığını düşünüyorum. Bu konu üzerinde tartışmaları, araştırmaları yoğunlaştırmaları gerekirdi ve araştırmacıları bu konu üzerinde tartışmaya çağırabilirdi. Onlar da yıllar boyunca bu konuda tartışmayı ve araştırmayı engellediler.
Fransız halkı ne düşünüyor bu konuda?
Fransız halkının bu konuda çok fazla bilgisi yok. Ancak Fransa’da Ermeni azınlığın çok olduğu iki büyük şehir var: Lyon ve Marsilya. Ermeni topluluklardan bu konu üzerine Fransız hükümetine büyük bir baskı uygulanıyor. Ama Fransızların çoğu bir Ermeni sorunu olduğunun bilincinde değil.
Fransız medyasının tutumu nasıl?
Fransız medyasının büyük çoğunluğu bu yasayla görüş birliği içerisinde değil. Medyanın büyük bir çoğunluğu bunun seçim kampanyasına bağlı olduğunun altını çizdi.
Yani bu tamamen Sarkozy’nin planladığı bir tasarı mıydı?
Türkiye’ye geldiğinde böyle bir yasanın çıkmayacağını söylemişti. Ama şimdi seçim konusunda birtakım sorunları olduğu için böyle bir yasa onun işine geliyor. Şunu da eklemek gerekir ki bu konuda hem sol kesim hem de sağ kesim tam görüş birliği içinde değil. Sol kesimin bir bölümü yasayı destekliyor, bir bölümü buna karşı. Sağ kesim de öyle.
Sonuçta ne olması bekleniyor?
Fransız basınında okuduğuma göre bu yasanın senatoya gitmesinde bir aciliyet belirtmemişler. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için senato tarafından onaylanması gerekiyor. Aciliyet belirtilmediği için cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yasa senatodan geçmeyecek. Sonrasında göreceğiz.

http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/bourse-ermeni-sorununun-tartisilmasi-turkiyede-yillarca-engellendi-simdi-fransa-da-engelliyor-023267

Yorumlar kapatıldı.