İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kemerli Kilise Patrikhane’nin

Ömer Bilik
Zeytinbağı’nın önemli tarihi yapılarından biri olan Kemerli Kilise (Resimli Kilise) İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin Bursa Metropolitliği’ne atadığı Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındı. Fener Rum Patrikhanesi’nin kiliseyi onarıp ibadete açacağı öğrenildi.

 ***********
ÖMER BİLİK
 Zeytinbağı’nda Meryem Ana’ya adanan tarihi Kemerli Kilise, Bursa Metropoliti’e satıldı. Fener Rum Patrikhanesi’nin kiliseyi onarıp ibadete açacağı öğrenildi.
Zeytinbağı’nda mülkiyeti özel şahıslara ait iki tarihi yapı el değiştirdi. Kemerli Kilise adıyla bilinen Panagia Pantobasillissa Kilisesi’nin, İstanbul Rum Patrikhanesi tarafından Bursa Metropolitliği’ne atanan   Elpidophoros Lambriniadis’e, Dündarevi olarak bilinen Yuannes Kilisesi’nin de İstanbullu işadamı Ömer Elal’a satıldığı öğrenildi.
Zeytinbağı’nın önemli tarihi yapılarından biri olan Kemerli Kilise(Resimli Kilise) İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin Bursa Metropolitliği’ne atadığı Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındı. Satın alma işleminin bir hafta önce gerçekleştirildiği öğrenilirken, kilisenin kaç liraya satıldığı konusunda bilgi verilmedi. 2005 yılından bu yana  İstanbul Fener Rum Patrikhanesi Sen Sinod (Dini Meclis) Genel Sekreterlik görevini yürüten Elpidophoros Lambriniadis’in geçtiğimiz Ağustos ayında da Trilye’ye gelerek Kemerli Kilise’nin  sahibi Deniz Korkmazer’le pazarlık yaptığı, ancak fiyat konusunda anlaşamadıkları öne sürüldü. Son yapılan görüşmenin ardından satışı konusunda uzlaşma sağlanan   Niyazibey Mahallesi Kemer Sokak’taki Kemerli Kilise, halen metruk durumda bulunuyor. Patrikhane’nin kiliseyi onarıp yılda birkaç kez ayin düzenlemeyi planladığı ifade ediliyor. Zeytinbağı Belediye Başkanı Ali Turan, ibadete açılacak Kilise’nin anahtarının kendilerine verileceğini, tarihi yapının günü birlik ziyaretlere açık tutulacağını belirterek, kilisenin onarılmasının beldeye daha çok turist gelmesi anlamı taşıdığını savundu.
DÜNDAREVİ BUTİK OTELE ÇEVRİLECEK
Mülkiyeti el değiştiren bir diğer tarihi yapı ise Dündarevi(Yuannes Kilisesi) oldu. Enverpaşa Mahallesi Kaptan Sokak’ta bulunan Dündarevi’nin, 3 ay önce, merhum Hasan Durak’ın hissedarları tarafından İstanbullu iş adamı Ömer Elal’a satıldığı öğrenildi. Halen içerisinde 3 ailenin oturduğu 3 katlı Yuanes Kilisesi’nin ise Butik OTel olarak değerlendirileceği belirtildi. Belediye Başkanı Ali Turan, Dündarevi’nin tamamen turizm amaçlı kullanılacağını söyledi. Satın alan işadamının burasını Butik Otel’e dönüştüreceğini açıklayan Turan, ’Yapılacak otel sayesinde beldemize gelecek ve konaklayacak turist sayısı artacak ve beldemize ekonomik kazanç sağlayacaktır’ dedi.  
DÜNDAREVİ(YUANNES KİLİSESİ)
12. yüzyılda yapıldığı belirtilen Yuannes Kilisesi, Rumlar’ın bölgeyi terketmesinden sonra özel mülkiyete geçen tarihi yapılardan biri olarak biliniyor. Kemerli taş kapı girişi olan Dündarevi üç katlı bir binadır. Küçük ve kareli pencerelerin bulunduğu giriş bölümü bulunan kilisenin ikinci katında ise pencerelerin daha büyük ve dikdörtgen şeklinde olduğu gözlenir. Üçüncü katte ise pencereler kemerle tamamlanmıştır. 
KİLİSE OLARAK İBADETE AÇILACAK…
Patrikhane’nin onarıp ibadete açması beklenen Kemerli (Resimli Kilise) Kilise’nin, kaynaklarda 13. yüzyıl sonlarında yapıldığı belirtiliyor.  1676 yılında, Dr.J.Covel tarafından hazırlanan el yazması bir belgede, kilisenin Panagia Pantobasillissa’ya(Bakire Meryem’e) adandığı anlatıyor. Tarihte duvarına ilk resim yapılan kilise olduğu söyleniyor. Kemerli Kilise de denilen bu kilise, kasabanın denize yukarıdan bakan bir mahallesinde bulunuyor. Bugün terkedilmiş, kapısına kilit vurulmuş metruk durumdaki kilisede, kilitli olduğu için ününü aldığı duvar resimlerini görmek mümkün değil.  Duvarlarındaki resimler, bakımsızlık, üzerlerinin çizilmesi ve boyanması nedeniyle zarar görmüş durumda.Kemerli Kilise’nin sütunlarının İskenderiye’den geldiği söylenir.

Yorumlar kapatıldı.