İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘İsrail’de soykırımı tanımak ışık yılı kadar uzak’

“Ermeni Soykırımı”nın İsrail parlamentosunda görüşülmesi İsrail basınında… Haaretz, “Ermeni soykırımını tanımak Ermenilerin hak ettiği tanımadan ışık yılı kadar uzak” diye yazdı. Haaretz, İsrail’in Kudüs ile Ankara’nın ilişkileri iyi olduğu zaman Ermenilere desteklerini gösterecek birçok fırsatı olduğunu belirterek, “Ancak İsrail ahlaki sessizliği seçti. İsrail için dişe diş karşılık vermenin bir parçası olarak ve Türkiye’yi kışkırtmak anlamında siyasi olarak uygun olan bu ortamda Ermeni soykırımını tanımak Ermenilerin hak ettiği tanımadan ışık yılı kadar uzak” diye yazdı.

 “Ermeni Soykırımı”nın Fransa’dan sonra İsrail parlamentosunda görüşülmesi İsrail basınında tartışılmaya devam ediyor. Haaretz gazetesi, İsrail’in Kudüs ile Ankara’nın ilişkileri iyi olduğu zaman Ermenilere desteklerini gösterecek birçok fırsatı olduğunu belirterek, “Ancak İsrail ahlaki sessizliği seçti. İsrail için dişe diş karşılık vermenin bir parçası olarak ve Türkiye’yi kışkırtmak anlamında siyasi olarak uygun olan bu ortamda Ermeni soykırımını tanımak Ermenilerin hak ettiği tanımadan ışık yılı kadar uzak” yorumunu yaptı.
İsrail’in önemli gazetesi Haaretz “İsrail Ermeni soykırımını politikleştirmemeli” başlıklı haberinde, Ermeni soykırımının resmi olarak tanınmasının İsrail’in dış politikasında Türkiye’deki çıkarlarına göre yıllarca tartışıldığına dikkat çekerek, Ermeni katliamının tanınmasının ikincil bir mesele olarak kaldığını yazdı.
Gazete ayrıca, Başbakanlık Ofisi’nin İsrail Parlamentosu Knesset’in Ermeni soykırımı tartışmalarına müdahale ederek hassas sonuçlarının Türkiye-İsrail ilişkilerini sabotaj edebileceği yönünde uyarılarına işaret etti.
-“HER ŞEYDEN ÖNCE TARİHİN BU KORKUNÇ SAYFASINI TÜRKLER TANIMALI”-
“İsrail’in Kudüs ile Ankara’nın ilişkileri iyi olduğu zaman Ermenilere desteklerini gösterecek birçok fırsatı vardı. Ancak İsrail ahlaki sessizliği seçti” diyen gazete şunları kaydetti:
“Yaklaşık 1 milyon 500 bin Ermenin 1915’de öldürülmesi ya da ölüme sürülmesi katliamın uluslararası tanınmasını hak ediyor. Her şeyden öncen Ermeniler tarihin bu korkunç sayfasını Türklerin tanımasını hak ediyorlar. Ancak İsrail için dişe diş karşılık vermenin bir parçası olarak ve Türkiye’yi kışkırtmak anlamında siyasi olarak uygun olan bu ortamda Ermeni soykırımını tanımak Ermenilerin hak ettiği tanımadan ışık yılı kadar uzak.”
-“KNESSET ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMAK ZORUNDA”-
Yedioth Ahronoth ise, “Knesset Ermeni soykırımını tanımak zorunda” başlıklı haberinde, üç yıl önce de dışişlerinin bu konuyu gündeme getirdiğine işaret ederek, “Ancak bu defa bakanlıktaki yetkililer farklı bir görüş sundu ve bu meselenin siyasi olarak değil tarihi olarak kabul edilmesi gerektiğini iddia ettiler” diye yazdı.
ANKA

Yorumlar kapatıldı.