İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsviçre parlamentosundan, Süryani, Ermeni, Keldani ve Pontus iddialarının kabulüne ret

İsviçre Ulusal Meclisi, 1915 olaylarında Süryani, Ermeni, Keldani ve Pontus Rumlarının soykırıma uğradığını ve bundan Osmanlı Devleti’nin sorumlu olduğunu iddia eden metnin kabulünü 69 evet oyuna karşı 115 hayır oyuyla reddetti… Ulusal Meclis, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan bir önergeyi 16 Aralık 2003 yılında Federal Meclis’in karşı yöndeki kararına rağmen  kabul etmişti. İsviçre, 2005 yılında da Ermeni iddialarını reddeden ve olmadığını söyleyenlere ceza öngören yasayı kabul eden ilk ülke olmuştu.

****************
İsviçre Parlamentosu, dün, 1915’te Süryani, Ermeni, Keldani ve Pontus Rumlarına soykırım uygulandığı iddialarının tanınmasını isteyen başvuruları reddetti.
İsviçre Ulusal Meclisi, 1915 olaylarında Süryani, Ermeni, Keldani ve Pontus Rumlarının soykırıma uğradığını ve bundan Osmanlı Devleti’nin sorumlu olduğunu iddia eden metnin kabulünü 69 evet oyuna karşı 115 hayır oyuyla reddeti.
Sol partilerin desteğine ve vekillere sunduğu “kanıtlara” rağmen taslağın meclisten geçememesine, ‘bu tür başvurulara yanıt vermek için parlamenter kurumların uygun yerler olmadığı’ belirtilerek açıklama getirildi.
Ulusal Meclis, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan bir önergeyi 16 Aralık 2003 yılında Federal Meclis’in karşı yöndeki kararına rağmen  kabul etmişti.
İsviçre, 2005 yılında da Ermeni iddialarını reddeden ve olmadığını söyleyenlere ceza öngören yasayı kabul eden ilk ülke olmuştu.
Türkiye, İsviçre’nin kararını bir nota ile protesto edip “kararı şiddetle kınadığını” açıklamıştı. Türkiye ile İsviçre arasındaki diplomatik ilişkiler sarsılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.