İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya Sekiz Yaptırım

Türkiye, Ermeni Soykırımını inkarı yasaklayan yasa nedeniyle Fransa’ya uygulanacak yaptırım paketini açıkladı. Pakette ikili askeri faaliyetlerin iptali, askeri uçuşlar için verilen toptan izinlerin iptali gibi yaptırımlar yer alıyor.

Ankara – BİA Haber Merkezi 23 Aralık 2011, Cuma
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ermeni Soykırımının inkarını yasaklayan ve inkarı halinde ceza öngören yasanın Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesi üzerine yaptığı açıklamada, bu nedenle Fransa’ya uygulanacak olan yaptırımları da açıkladı.
Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacağını söylediği açıklamasında Erdoğan, Fransız Meclisi’nden bu kararın çıkmasını Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin seçim hesaplarına bağladı. “Yaklaşan seçimlerin hesabı içerisinde olan Sayın Sarkozy’nin ne yazık ki bu seçimler için feda ettiği bir süreçtir.”
Erdoğan Fransa’da alınan karara Türkiye’nin sessiz kalmasının mümkün olmadığını söyleyerek bir tür “soykırım misillemesi” yapılacağını da ima etti. “Afrika’yı da Ortadoğu’yu da bilgilendireceğiz. Bugüne kadar unutturulmak istenen birçok oralardaki soykırımları bizler dünyadaki ülkeleri dolaşarak bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız.”
Yaptırımlar siyasi ve askeri nitelikli
Erdoğan Fransa’da düşünce özgürlüğünün olmadığını iddia ettiği açıklamasında, Türkiye’nin Fransa’ya uygulayacağı sekiz yaptırımı da sıraladı. Büyük ölçüde siyasi ve askeri ilişkiler üzerinden şekillenen yaptırımlar şöyle:
* Fransa Büyükelçisi istişare için geri çekiliyor.
* İkili düzeyle gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri ekonomik görüşmelerle, kurs ve eğitim seminerleri iptal edildi.
* AB çerçevesindeki eşleştirme programlarında Fransa ile işbirliğine gidilmeyecek.
Fransa ile her türlü siyasi istişare durduruluyor.
* İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatlar iptal ediliyor.
* Askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen iniş kalkış izinlerini iptal ediliyor. Bundan sonra her uçuş için ayrı ayrı izin alınacak.
* Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvuruları reddedilecek.
* 2012 Ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eşbaşkanlıklarında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ekonomik Ticaret Komitesi toplantısı iptal ediliyor.
Ermeni Soykırımının inkarını suç kabul eden yasa tasarısı dün Fransa Parlamentosu’nda oylanmış, 577 sandalyeli parlamentoda oylamaya yaklaşık 70 milletvekili katılmış ve tasarı onaylanmıştı. (YY)

Yorumlar kapatıldı.