İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Kökenli Futbol Adamından Sözde Soykırımı İnkâr Yasasına Tepki

Sözde Ermeni Soykırımı’nı reddedenlere yaptırım getiren yasa teklifi Fransa parlamentosundan geçti. Türkiye tarafında büyük infial uyandıran düzenleme, Ermeni kökenli aydın ve sanatçıların ardından futbol adamlarını da kızdırdı. Bunlardan Garo Hamamcıoğlu, Nicolas Sarkozy’nin oy kaygısı böyle bir karar aldığını ifade etti. Uzun seneler Sarıyer Spor’da forma giyen, şu an amatör kümede oynayan Taksim Spor’un başkanlığını yürüten Hamamcıoğlu, “Bizim Türkiye ile olan bağlarımız Fransa’yı ilgilendirmez. Kanımca onlar bizi kullanıyorlar, ne olur artık bizi kullanmasınlar.” dedi.

Ankara ile Paris arasında gerilime sebep olan karara tepki gösteren eski futbolculardan Garo Hamamcıoğlu, Fransa’yı topa tuttu. Konuyla ilgili olarak Cihan’a değerlendirmelerde bulunan Hamamcıoğlu, uygulamayı Fransa’da yaklaşan seçimlere bağladı. Nicolas Sarkozy’nin oyunu artırmak için böyle bir yola başvurduğunu dile getiren Hamamcıoğlu şunları kaydetti:
“Malum, bu kararı parlamentoya Sosyalist Parti getirdi. Sarkozy’nin grubu da Sosyalist Parti’nin oylarını artıracağı kaygısıyla konuyu bir adım ileri taşıdı. Yoksa bizim Türkiye ile olan bağlarımız Fransa’yı ilgilendirmez. Kanımca onlar bizi kullanıyorlar, ne olur artık bizi bu konuda kullanmasınlar. Türkiye’de, İstanbul’da pek çok kilise var, pek çok okulumuz var. Bu okullarda talebelerimiz modern şekilde öğrenim görüyorlar; kendi ana dillerini kullanıyorlar. Ayrıca AK Parti iktidarı Ermenistanlı çocukların burada okullara kabul edilmesine imkân tanıdı. Kuşku yok, bu anlamda atılan adımların önemi ve anlamı büyük.”
Türkiye’de bulunan Ermeni kökenli insanların ülke ile bir sorunu olmadığını vurgulayan Hamamcıoğlu, “Fransa dâhil ilgili ilgisiz ülkelerin bu gibi şeylerde artık bizi kullanmamaları gerekiyor. Bunlar, ya 24 Nisan yaklaştığında ya da Hrant Dink ile ilgili bir konu olduğunda hemen Ermenilerden yararlanma gayretine giriyorlar. Bunların yanlış bir tavır içinde oldukları kati.” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİ AHMET’TEN MEHMET’TEN AYRI GÖRMÜYORUM”
Zamanında acı olayların vuku bulduğunu belirten Hamamcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz, ne Yugoslavya’dan ne Yunanistan’dan ne de Romanya’dan buraya geldik. Bu topraklarda asırlardır var olan ve Teba-i Sadıka olarak nitelenen bir unsuruz. Bakın Taksim Spor 71 senelik bir kulüp. Burada futbola hizmet etmiş önemli insanlar var. İçlerinde Türk var, Kürt var, Ermeni var; Alevi var Sünni var. Gelinen aşamada biz, bu tür ayrımları bitirdik. Hakikaten bu soykırım konusundan rahatsızız, çünkü aramızda ayrı gayrı yok. Bakın benim, Asala zamanından bir anekdotum var. İzmir’de bir maça gittik. Sabah lobide çocuklar gazeteye bakıyor. Ben odamdan çıkıp lobiye ilerliyorum. Onlar, bir konsolusumuzun Asala tarafından katledildiğini okuyorlardı. Beni görünce hemen gazetenin başka bir sayfasını çevirdiler. Evet, olay hoşgörünün ne denli güçlü olduğunun önemli bir kanıtı. Bu konunun artık kapanması gerekiyor. O da ancak tarihçilerin yan yana gelmesiyle olacaktır. Yoksa parlamentoda çıkıp da 300 kabul 200 ret soruna çare olmayacaktır. Türkiye’de hayatını idame ettiren Ermeniler olarak içinde bulunduğumuz dönemde Sayın Başbakan olsun devletimiz ve iktidarımız olsun bize pek çok kolaylık tanıyor. Ben, şu an Türkiye’de kendimi Ahmet’ten, Mehmet’ten farklı görmüyorum.”
TÜRK-ERMENİ DAYANIŞMASINA ÖRNEK BİR KULÜP: TAKSİM SPOR
Garo Hamamcıoğlu’nun başkanı olduğu Taksim Spor Kulübü’nde ilk 11’i oluşturan oyunculardan 6’sı Türk, 5’i Ermeni kökenli. Dinler ve ırklar arası hoşgörüye önemli bir örnek olan kulüp, 1940’ta 8 Ermeni futbol adamı tarafından kurulmuş; Türkiye’ye önemli oyuncular armağan etmiş. Bunların arasında Lefter Küçükandonyadis ve Garbis İstanbulluoğlu gibi isimler bulunuyor. 2006’da suikasta kurban giden Gazeteci Hrant Dink’in de bir dönem forma giydiği kulübün 11 senedir başında bulunan Hamamcıoğlu, futbolun içinden geliyor. 15 sene süreyle Sarıyer Spor Kulübü’nde Raşit Çetiner, Güvenç Kurtar ve Cemil Turan ile birlikte top koşturan Hamamcıoğlu, Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’la da defalarca karşı karşıya gelmiş.
“ŞİKE OLAYINDAN RAHATSIZIM”
Futbol kamuoyunu ikiye bölen şike operasyonu ve ortaya çıkan belgelerden üzüntü duyan Garo Hamamcıoğlu, “Bu konuyu hiç iyi görmüyorum. Bir defa kimin ne olacağı belli değil. Sezon sonunda ne olacak? Bakın Trabzonspor kupa istiyor. Fenerbahçe küme mi düşecek, puanı mı silinecek belli değil.” dedi.
Hamamcıoğlu, Spor Toto Süper Lig’de ilk dört takımın yarışacağı Play Off sistemini yanlış bulurken, bunun adil olmadığını vurguladı.
Türkiye’de yabancı oyuncuların sayıca çok olduğundan şikayet eden Ermeni kökenli futbol adamı, yerli topçuların fazla forma imkanı bulamadığından yakındı. Garo Hamamcıoğlu, Türkiye’ye gelecek yabancıların yerli oyunculardan 3-4 gömlek üstün olmasını da savundu. A Milli Takım’ın başına yerli hocanın getirilmesini doğru bir adım olarak değerlendirdi.

Yorumlar kapatıldı.