İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu: Dünkü kararla birlikte Avrupa, Ortaçağ’a dönmüştür

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa meclisinin dün kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısının Avrupa’yı Ortaçağ’a geri götürdüğünü belirterek, “Fransa ulusal meclisinin aldığı kararla Ortadoğu’daki diktatörler arasında hiçbir fark yoktur” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Marriot Otel’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Konferansı’nın açılış konuşmasını yaptı.
Davutoğlu, konuşmasının bir bölümünde Fransa meclisinin aldığı karara değinerek, “Avrupa için vizyon üretemeyen, Avrupa’nın geleceğini planlayamayan ve Avrupa’da tarihin akışını anlamayan bazı kısır siyasilerin küçük siyasi hesaplar adına, bir seçim adına Avrupa’nın değerlerini ayaklar altına aldığını” söyledi.
Davutoğlu, “Biz kendi tarihimizle yüzleşir ve hesap veririz ama bütün Avrupalıların dünkü Fransız ulusal meclisinin kararından sonra oturup bir kere daha ister ‘verstehen’ diyerek ister ‘understand’ diyerek bir müddet dursunlar ve düşünsünler, çağrımız bu: Avrupa nereye gidiyor?” diye konuştu.
Davutoğlu, dünkü kararla birlikte Avrupa’nın Ortaçağ’a döndüğünü belirterek, “Nasıl Kaddafi rejimi, Bin Ali rejimi, Esad rejimi kendi halklarına ne düşünlemeleri gerektiğini, neyin düşünülmesinin yasak olduğunu veya neyi düşünmenin doğru olduğunu dikte ettilerse, dün de Fransa ulusal meclisi ve arkasındaki siyasi liderler Avrupalılara neyi düşünmeleri gerektiğini ve neyi tartışmamaları gerektiğini dikte etmişlerdir ve bu anlamda Fransa ulusal meclisinin aldığı kararla Ortadoğu’daki diktatörlükler arasında hiçbir fark yoktur” ifadesini kullandı.
“Eğer demokrasi, seçimler yaklaştığında oyları alabilmek adına bütün Avrupa değerlerini ayaklar altına almaksa, işte o zaman AB’nin geleceği ve Avrupa demokrasisinin geleceği gerçek bir tehdit altındadır” diye konuşan Davutoğlu, Fransız entelektüellerine seslenerek, Avrupa’nın değerlerine sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Davutoğlu, şöyle devam etti:
“Biz sesimizi yükselteceğiz. Bizim böyle bir haksızlık karşısında sesimizin kısılacağını, ‘zamana yayalım bunu’ diyeceğimizi düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Dün sayın Başbakanımızın da çok net söylediği gibi dünyanın her yerinde sesimizi yükselteceğiz. Tek bir yerde sizlerin sesinizin kısık olmasını istemiyorum. Hiçbir yerde boynumuzu eğmeyeceğiz. Bize yapılan baskılara karşı hiçbir yerde sessiz kalmayacağız. Onların yasak olduğu yerlerde gideceğiz ve açık ve gür sesle ‘biz bu iddiaları tanımıyoruz’ diyeceğiz.”

Yorumlar kapatıldı.