İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye tepkili, Ermenistan minnettar

Fransa Ulusal Meclisi, soykırım tasarısını kabul etti. Türkiye, Fransa’ya yönelik ağır yaptırımlar uygulanacağını açıklarken, Ermenistan ise Fransa’ya teşekkür etti.Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Girişimin haksız, isabetsiz olduğunu ve kararı Türkiye’nin kınadığını belirten Erdoğan, Fransa’ya bazı yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Bu yaptırımlara göre, iki ülke arasındaki tüm siyasi istişareler durdurulacak ve askeri tatbikatlar iptal edilecek. Ayrıca, siyasi askeri ve ekonomik faaliyetler, personel değişim, eğitim gibi bütün faaliyetler iptal edilecek. Fransız askeri uçakları her uçuş için Türkiye’den ayrı ayrı izin alacak, AB eşleştirme projelerinde Fransa’yla işbirliğine gidilmeyecek, askeri gemilerin liman ziyaretleri ile izin başvuruları reddedilecek ve 2012 yılında ekonomi bakanları arasında yapılacak Türkiye Fransa ortak ekonomi toplantısına Türkiye katılmayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ağır yaptırımlar açıkladı.
Ermenistan teşekkür etti
Ermenistan ise soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının kabulünden ötürü Fransa’ya resmi olarak teşekkür etti. Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Fransız devletinin insan haklarının en yüksek değerler olduğunu ispat ettiğini söyledi. Bakan, “Bu yasa tasarısı ile Fransa, insanlığa karşı suçların zaman aşımına uğramadığını ve inkârının cezasız kalmayacağını göstermiş oldu” dedi.
Tasarı henüz yasalaşmadı
Fransa ulusal meclisinde genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden 70’e yakını katıldı, iki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Yasa teklifinde, ”Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ”Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır” ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Fransa Meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili soykırım iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.
Oylama, iki ülke arasında gerginliğe yol açtı.
Yasalaşması için senato onayı şart
Fransa’daki sosyalistler, bu yasa teklifini mayıs ayında Senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti. Teklifin mecliste kabul edilmesi, yasalaşması anlamına gelmiyor. Zira teklifin yasalaşması için Senato’nun onayı gerekiyor. Senato’nun söz konusu oylamayı şubat ayı sonunda yapması bekleniyor.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak ve teklifi daha önce engelleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, bu kez seçimleri göz önünde bulundurarak teklifi desteklediği yorumları yapılıyor.
© Deutsche Welle Türkçe
AA, DW, Dpa, BÖ/ÇA

Yorumlar kapatıldı.