İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıfları da işi ağırdan alıyor

Bülent Şanlıkan /Akşam
Azınlık vakıflarının taşınmaz mallarının iadesini öngören KHK’nın yürürlüğü girmesinin üzerinden 4 ay geçti. Ancak dün itibarıyla Vakıflar Bölge müdürlüklerine sadece 10 cemaat vakfı, 28 gayrimenkul için başvurdu. Başbakan Erdoğan, Ramazanda cemaat vakıfları tarafından verilen iftarda müjdeyi vermişti. İade için gerekli KHK 27 Ağustos’ta yürürlüğe girmiş ve 12 aylık süre başlamıştı. Ancak şu ana kadar çok az başvuru var.

 

 Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL
ONLAR DA TÜRK VATANDAŞI, BEKLERLER: Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem şunları söyledi: ‘Yasa çıkalı 4 ay geçti. Bu insanlar bizim insanımız. Gayrimüslim de olsalar hepsi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Türk insanı son dakikayı bekler. Bu bağlamda müracaatlar son dakikaya kalabilir’ diye konuştu.
SAYI 500’Ü BULABİLİR: Ertem en fazla 500 civarında mülk için talep geleceğini tahmin ettiğini belirterek, ‘Müracaatlar tamamlanınca değerlendirme yapılacak. Taleplerin yasa kapsamında olup olmadıkları incelenecek. Bundan önce çıkan yasa kapsamındaki müracaatlarda 347 gayri mülk yasa kapsamında olmadığından reddedilmişti. Yeni düzenleme bu talepleri de değerlendirmeye yönelik olarak hazırlandı. İlave olarak mezarlıklar ve çeşmeler de bu bağlamda kapsama alındı’ diye konuştu.
HANGİ VAKIFLAR BAŞVURDU?
İLK başvuru Karaköy’deki 126 yıllık okul binasının iadesi için Galata Rum İlkokulu Vakfı’ndan geldi Başvuran diğer vakıflar ve mülk listesi şöyle:
– Galata Rum İlkokulu Vakfı:1 
– Yüksek Kaldırım Eşkenazi Musevi Sinagogu Vakfı: 2 -Beyoğlu Rum Ortodoks Kiliseleri ve Mektebi Vakfı: 2
– Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı:1 
– Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı:11
– Halıcıoğlu Meryem Ana Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi ve Yetimhanesi Vakfı:1
– Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı: 1 
– Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı: 1 
– Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı: 6
– Kuzguncuk Betyakov Musevi Sinagogu Vakfı:2

http://www.aksam.com.tr/azinlik-vakiflari-da-isi-agirdan-aliyor–86944h.html

Yorumlar kapatıldı.