İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiyeli Ermeniler Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Fransa’ya Karşı Tepkili

Vercihan Ziflioğlu /İstanbul – Hurriyet Daily News
Türkiye’deki Ermeniler başta Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink olmak üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e ateş püskürüyor. Dink dün akşam özel bir kanala telefonla bağlanarak, tasarıyı düşünce özgürlüğüne aykırı bulduğunu söyledi. En sert açıklamalarsa Taraf Gazetesi’nin yazarı Markar Esayan’dan geldi. Esayan gazetede bugün kaleme aldığı “Sarkozy Ermenileri de kandırıyor” başlıklı makalesinde şu ifadelere yer verdi: “1915’te Anadolu’nun herhangi bir bölgesinde katledilen bir kişi eğer bugün canlanıp Sarkozy’e ulaşsa suratına tükürür, benim acımdan siyasi kazanç sağlamaya çalışıyorsun derdi.” 


Hurriyet Daily News’a açıklamalarda bulunan Esayan şunları söyledi: “Son on yıldır Türk insanın tarihiyle yüzleşme çabasına tanık oluyorum, bu karar sürece darbe vuracak.” Sarkozy samimi değil, Fransa zaten 1915 olaylarını soykırım olarak tanımıştı dedi ve ekledi:”Şimdi kendi kendisiyle çelişen bir yasaya daha ne gerek var.” Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan’da Esayan gibi Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Fransa’ya tepkili. Bu gülünç bir tasarı diyen Mahçupyan sözlerine şöyle devam etti:”Kendinden ve yaşananlardan emin olmayanlar inkarı suç sayar oysa Ermeniler yaşadığı acılardan çok emin, Sarkozy değilse bizi bağlamaz.” Türkiye’li aydınların yeterince cesaretli olduğunu ve bunun için bedel ödemeye bile hazır olduklarını vurgulayan Mahçupyan şöyle devam etti: “Bu ülkede artık soykırım kelimesi kullanıyor, Türkiye toplumu artık eşik atladı.” Türkiye kendi geçmişine daha açık yüreklilikle bakmalı ‘soykırım’, ‘kırım’ bu sıfatlarla uğraşılmamalı diyen Agos Gazetesi tarih sayfası yazarlarından Zakariya Mildanoğlu’da ‘Türk ve Ermeni halkı 1915’i kendileri konuşmalı’ dedi.
Tercüme: Osman Dicleli http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-armenians-condemn-sarkozy-over-bill.aspx?pageID=238&nID=9663&NewsCatID=338

Yorumlar kapatıldı.