İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP ve MHP’den ‘soykırım’ teklifi

CHP ve MHP’li milletvekilleri, Cezayir’de Fransa tarafından gerçekleştirilen eylemlerin “soykırım” olarak kabul edilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. (Demek ki parlementolar böyle kararlar alabiliyormuş.HYETERT)

ANKA / AA
Ankara- TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi veren CHP’li Aygün, gerekçe bölümünde “Bilindiği gibi 29 Ocak 2001 tarihinde Fransa Parlamentosu, ‘Fransa 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır’ şeklindeki yasa tasarısını onaylamış bulunmaktadır. Bu tarihten itibaren günümüze kadar geçen süre içerisinde ise Ermeni lobisinin tüm baskılarına karşın soykırımı reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasa Fransa’da kabul edilmemiştir” diyerek şunları söyledi:
“Ancak 22 Aralık 2011 tarihinde Fransa Parlamentosuna getirilecek olan yasa tasarısıyla (Ermeni soykırımını reddeden kimseler 45 bin Avro para cezasıyla birlikte bir yıl hapis cezasına mahkum edilir) hükmü uygulamaya konacaktır. Oysa çok iyi bilinmektedir ki dost ve müttefik Fransa, 1950-1958 yılları arasında Cezayir’de ki bağımsızlık savaşı esnasında 1,5 milyon insanı, 1994 yılında ise Ruanda’da ki iç savaş sürecinde 800 bin insanı katletmiştir. Cezayir ve Ruanda halkına karşı yapılmış bulunan insanlık dışı bu katliamların soykırım olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle, kanun teklifimle Fransa’nın bu ülkelerde soykırım yaptığının TBMM’de kabulüyle, soykırımı reddedenlerin cezalandırılmasının sağlanması amaçlanmıştır.”
Aygün’ün verdiği kanun teklifinde Cezayir ve Ruanda’daki soykırımlar tanınırken, “Cezayir ve Ruanda’da ki soykırımı reddeden kimseler 90 bin Avro para cezasıyla birlikte, 2 yıl hapis cezasıyla mahkum edilir” maddesi de bulunuyor.

MHP’den de teklif
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan teklif, ”soykırımın” hatırlanması amacıyla her yıl 8 Mayıs’ın anma günü olarak kabul edilmesini öngörüyor.
Teklifte, bu ”soykırımı” inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve 100 bin TL para cezası uygulanması isteniyor.
Teklifin gerekçesinde, ”Fransa kendi tarihini gözardı ederek Türkiye’nin geçmişini yargılayan bir kanunu kabul etmesi, bu ülkenin Türkiye’ye karşı olan tavrını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Fransa Ulusal Meclisi’nin iki ülke arasındaki dostluğu zedeleyici yaklaşımına karşı TBMM’nin uygun bir karşılık vermesi zamanı gelmiştir” denildi.
20 Aralık 2011

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=301848

Yorumlar kapatıldı.