İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin vakıf kavgası / Fight over Armenian foundations

Ermeni Cemaati’nin İstanbul’da bulunan en zengin vakfı, Beyoğlu Üç Horan Kilisesi’nde sular durulmuyor. Kilise Vakfı’nın 2009′daki yönetim kurulu seçimleri öncelikle hile karıştırıldığı için tekrarlanmış ardından da seçimlerde karşı karşıya gelen “sarı liste ve beyaz liste”nin adayları birbirini “taşıma seçmen getirdiniz” iddiasıyla suçlamıştı.

Summary in English below.
Ermeni Cemaati’nin İstanbul’da bulunan en zengin vakfı, Beyoğlu Üç Horan Kilisesi’nde sular durulmuyor. Kilise Vakfı’nın 2009′daki yönetim kurulu seçimleri öncelikle hile karıştırıldığı için tekrarlanmış ardından da seçimlerde karşı karşıya gelen “sarı liste ve beyaz liste”nin adayları birbirini “taşıma seçmen getirdiniz” iddiasıyla suçlamıştı. Anadolu’dan göç eden Ermenilerin oluşturduğu sarı listenin adaylarına “Ermeni değil, Kürt’sünüz” yönünde hakaretler savrulması ve “ırkçılık” yapıldığına yönelik iddialar sürerken, mahkeme tarafların adliye koridorlarına yansıyan tartışmaları için “hakaret” cezası kesti. Beyoğlu 10′uncu Sulh Ceza Mahkemesi, 2009′dan bu yana süren “hakaret” davasında hem 30 yıldır avukatlık yapan Üç Horan Vakfı Vekili Simon Çekem’i hem de Bitlis, Batman, Muş, Van İlleri, İlçeleri ve Köyleri Sason Ermenileri Derneği Başkanı Aziz Dağlı’yı suçlu buldu. 22 Kasım tarihli kararında Çekem ve Dağlı’ya “hakaret” cezası veren mahkeme, suçun “karşılıklı işlendiği”nden hareketle önce üç ay hapis ardından bin 800 liraya çevrilen para cezasını sildi. Öte yandan Üç Horan Kilisesi’nin seçimlerinde “taşıma seçmen” kullanıldığına yönelik tartışmalı bir dava da sürüyor. Anadolu Ermenilerinin oluşturduğu “sarı liste”yi temsil eden Aziz Dağlı, Simon Çekem için “Bana ağza alınmayacak sözler sarf etti. Bir de saldırdı. ‘Kürt kökenlisiniz’, ‘Ermeni dönmesisiniz’ diye hakaret edildi” dedi. Simon Çekem ise, “Adliye salonunda bana hakaret etti, ben de şikayet ettim. Sadece terbiyeli olmasını söyledim. Görevli polis memuru da bu olaya şahit oldu” diye konuştu.
Ermeni Cemaati’ndeki bu ayrışma, Üç Horan Kilisesi Vakfı’nın ayda 2 milyon lirayı bulduğu belirtilen kira gelirleri ve yönetimde söz sahibi olma kavgasından kaynaklanıyor. Dağlı, Kilise’nin 2014′te planlanan seçimlerinde Sarı Liste olarak tekrar sahneye çıkacaklarını belirtirken, kira gelirlerinde şeffaf davranılmadığını söyledi. Vakfın, Beyoğlu ve İstiklal Caddesinde 25′e yakın taşınmazı bulunuyor.
Habere ulaşmak için tıklayın.
Summary
A legal dispute over the election list of the Armenian Church foundation- Beyoğlu Üç Horan- resulted with a fine for “insult” given by the Beyoğlu First Instance Peace Court (10th Circuit). The dispute is over the two elections lists, one comprising of Armenians who came from Anatolia, the other of Armenians who are from Istanbul. The members of the Istanbul list accused the others of being “not real Armenians”, saying that they are actually “Kurdish”. The parties to the dispute accused each other of being “racist”. The dispute seems to originate from the desire to control approximately 2 million Turkish Liras that the properties yield monthly.

Yorumlar kapatıldı.