İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’den ‘örtülü soykırım’ tasarısı

Tolga TANIŞ
ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi (TM) kanadında Ermeni Soykırımı iddialarına mesafeli duran Cumhuriyetçilerin çoğunluk olmasıyla taktik değiştiren Ermeni Diasporası, dün soykırım yerine, Türkiye’ye, el koyduğu kilise mallarını iade etmesi çağrısında bulunan bir karar tasarısını Meclis gündemine sokmayı başardı.

Cuma günü 2011 faaliyet dönemini kapatmaya hazırlanan Kongre’nin son anda oylama takvimine aldığı 306 sayılı karar tasarısı, adı ‘soykırım tasarısı’ olmasa da aslında orijinal metninde Türkiye’yi aralarında Ermeni, Rum, Asuri, Pontus ve Süryanilerin olduğu iki milyon Hıristiyan’ı kasıtlı olarak yok etmekle itham ediyor. Tasarı, bu yönüyle de “örtülü bir soykırım” tasarısı sayılıyor. Haziranda Ermeni Dostluk Grubu Eşbaşkanı Ed Royce ve geçen yıl Ermeni tasarısının TM Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi için büyük çaba gösteren California Milletvekili Howard Berman tarafından hazırlanan tasarı, 41 milletvekilinin desteğini aldı. Pazartesi akşam saatlerinde Cumhuriyetçi Grup Başkanı Eric Cantor tarafından salı oturumu gündemine alındı.
Tasarı, ABD Dışişleri Bakanı’na, Türk yetkililerle yaptığı resmi temaslarında dini ayrımcılığa son verilmesi, Hıristiyanların haklarının koruma altına alınması ve kilise mallarının hak sahiplerine iade edilmesi çağrısı yapmasını istiyor.     

Yorumlar kapatıldı.