İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Korutürk: Fransızların Canını Acıtacak Bir Manevramız Yok

CHP milletvekili ve Paris eski Büyükelçisi Osman Korutürk, Fransa’da gündemde olan “Ermeni soykırımı”nın reddini cezalandıran tasarıya ilişkin, “Fransa’nın üzerinde bizim bir manevramız yok. Fransa’da komisyon tarafından kabul edilen ve 19 Aralık’ta Fransa Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan “Ermeni soykırımın” reddini cezalandıran tasarı görüşmelerden sonra oylanacak.

CHP milletvekili ve Paris eski Büyükelçisi Osman Korutürk, Fransa’da gündemde olan “Ermeni soykırımı”nın reddini cezalandıran tasarıya ilişkin, “Fransa’nın üzerinde bizim bir manevramız yokAysel Tapan- Fransa’da komisyon tarafından kabul edilen ve 19 Aralık’ta Fransa Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan “Ermeni soykırımın” reddini cezalandıran tasarı görüşmelerden sonra oylanacak. CHP milletvekili ve Paris eski Büyükelçisi Osman Korutürk tasarıya ilişkin, “Fransa’nın üzerinde bizim bir manevramız yok. Fransa’nın canını acıtabilecek elimizde çok kuvvetli bir ekonomik ilişkimiz yok” ifadelerini kullandı. Korutürk, “Geçmiş olan bir iki yıllık süre içerisinde biz Fransızları belki bir parça daha bize muhtaç hale getirebilirdik. Can yakacak bir şeyi şimdiye kadar hükümet yapmadı” şeklinde konuştu.
Osman Korutürk, Fransa’da soykırımların inkarı ve küçük görülmesi suçlarına 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasını öngören tasarıyı ANKA’ya değerlendirirken, bu
tasarının doğrudan doğruya Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy’nin bir girişimi olduğunun altını çizerek, Sarkozy ilk seçildiği zaman, “Biz ilke olarak bu gibi konuların siyasi malzeme yapılmasına karşıyız bunlar tarihçilerin araştıracağı konulardır. Ben grubumla ve partimle karşı çıkacağım ama siz bunu çok dillendirmeyin iç politikada beni zora sokar” diyerek Türkiye’ye teminat verdiğini vurguladı.
Seçimlere girerken Sarkozy’nin görüş değiştirdiğine, seçimlere çok hassas bir dengede girdiğine ve sosyalistlerin daha güçlü olduğuna işaret eden Korutürk, Sarkozy’nin oy toplama amacının ve Türkiye’ye karşı tutumunun bu tasarı kararında etkili olduğunu belirtti.
-“TÜRKİYE’YE YA KARŞISINIZDIR YA DEĞİLSİNİZDİR”
Korutürk, Sarkozy ve Türkiye arasında bir itişme başladığını ve bunun Sarkozy’den kaynaklandığını ifade ederek, “Çünkü başlangıçta Sarkozy Türkiye aleyhtarı bir tutuma girdi, bunu çok seslendirdi.”Ben Türkiye’ye karşı değilim ama Türkiye’nin AB’ye girmesine karşıyım’ söylemleriyle bunu mazur göstermeye çalıştı. Zamanında biz de orada anlatmaya çalıştık şimdiki Büyükelçi de anlatmaya çalışıyor. Türkiye’ye karşı olmakla Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olmak arasındaki ince nüans Türkiye’de kabul edilebilir bir şey değil ya karşısınızdır ya değilsinizdir” şeklinde konuştu.
-“YAPILABİLECEK ŞEY DİPLOMATİK TEMASLAR YÜRÜTMEK”-
Korutürk, Sarkozy’nin Türkiye’ye karşı olmasına karşılık Türkiye’nin söylemlerinin çok sertleştiğini ve itişme şekline geldiğini vurgulayarak, Türkiye’nin tasarı karşısındaki tepkisine ilişkin şu ifadeleri kaydetti:
“Yapılması gereken şeyler çok zor. Fransa’nın üzerinde bizim bir manevramız yok. Fransa’nın canını acıtabilecek elimizde çok kuvvetli bir ekonomik ilişkimiz yok. Onun için yapılabilecek şey tabi diplomatik temaslar yürütmek. Sarkozy’de yeşil ışık yaktığına göre bu maalesef geçecektir bu doğrudan doğruya Fransa ile Türkiye’nin arasını açacak bir şeydir.”
-“FRANSIZLARI BİR PARÇA DAHA BİZE MUHTAÇ HALE GETİREBİLİRDİK”-
CHP milletvekili Korutürk, “Geçmiş olan bir iki yıllık süre içerisinde biz Fransızları belki bir parça daha bize muhtaç hale getirebilirdik. Türk-Fransız ekonomik ilişkileri çok kötü değil tabi, şuanda rakamlara baktığımızda yüksek ama can yakacak, şuradan dönersen sende bunun zararını göreceksin diyebileceğimiz bir şeyi şimdiye kadar hükümet yapmadı” dedi.
-SARKOZY 180 DERECE DÖNÜŞ YAPTI-
Korutürk, Paris Büyükelçiliği görevi sırasında yaptırdıkları bir kamuoyu yoklamasına dikkat çekerek, “Fransızlarda Türkiye’ye karşı bir antipati olmadığı çok açık bir şekilde ortaya çıkıyordu. Bu siyasilerin zorlamasıyla ortaya çıkıyor. Ayrıca Ermeni diasporasının çok fazla bastırmasından oluyor ve oradakilerden oy almak için Sarkozy’nin 180 derece dönüş yapmasından oluyor” dedi.

http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=41932

Yorumlar kapatıldı.