İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Dışişleri: Türk-Ermeni İlişkilerinde Protokollerin TBMM’de Onaylanmamasına Saplandık

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin şöyle dedi: “Ermeni-Türk ilişkileri konusunda diyalog ve müzakerelerle büyük bir yatırımda bulunduk. Protokoller üzerinde uzlaşmanın tarihi olduğuna inanıyoruz. Neyin olası bulunduğunu gösterdiğine inanıyoruz. Her iki hükümetin sadece taslak protokoller üzerindeki uzlaşmayla değil aynı zamanda şu aşamada kamuoyuna ilişkilerin normalleştirileceğini açıklamaları da cesaretlendirici. Yani şimdiki durum anormal ve normalleştirilmeli ve her iki ülkenin bundan kazanacağı çok şey var.”

**************
           
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, Carnegie Endowment Uluslararası Barış Konferansı’nda “Güney Kafkaslar: Bağımsızlığın 20 Yılı” konulu bir konuşma yaptı. -Komünizmin çökmesinden sonra Kafkaslar’da yaşanan gelişmelerin sadece başkentlerde gece ve gündüz değil kırsal kesimde de görülebileceğini belirten Rubin, Türkiye ve Ermenistan’dan da ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda hevesli olduklarını duymanın cesaretlendirici bulduklarını bildirdi.
WASHINGTON (ANKA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki geçmiş görüşmelerde reel, çok önemli ve devam edecek olan bir başarı elde edildiğini belirterek, “Şu anda pratikte saplandığımız sorun protokollerin Türk parlamentosu tarafından onaylanmaması. Her iki tarafta belirli aralıklarla söylem patlamaları oluyor, klasik Dışişleri Bakanlığı ifadeleri yardımcı olmuyor. Çabalarımız devamlı olarak, bu sağlanan son derece güçlü temel üzerinde, her iki tarafı ilerleyen sürece geri çekmek” dedi.
Rubin, Carnegie Endowment Uluslararası Barış Konferansı’nda “Güney Kafkaslar: Bağımsızlığın 20 Yılı” konulu bir konuşma yaptı.
Komünizmin çöküşünden Kafkaslar’da meydana gelen gelişimin sadece bu ülkelerin başkentlerinde gece ve gündüz değil, kırsal kesimde de görülebileceğini kaydeden Rubin, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşmanın çoğaltılması için oldukça çetin çalışma içine girdiklerini belirtti. Eric Rubin, protokol müzakerelerinde son dönemde kaydedilen en büyük ilerlemenin görüldüğünü belirterek, “Ancak maalesef süreç şu anda durdu. Yeniden başlamasından umutluyuz. Hem Ankara, hem Erivan’da yetkililerle görüşmelerde bunu gündeme getiriyoruz. Bu bizim, her iki ülkenin çıkarına olacağına ve gerçekleşebileceğine inandığımız bir taahhüdümüz. Her iki hükümetten bunun mümkün olabileceğine yönelik tekraren gelen onaylarla cesaretlenmiş durumdayız, onlar da bunun olacağına inanıyor” dedi.
Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan için ortak bir “engellenmiş ticaret akışı” sorunu bulunduğunu belirten Rubin, “Bu özellikle Ermenistan için bir sorun. Ermenistan’ı Türkiye ile ilişkilerini normalleştirmesi için zorlamamızın nedenlerinden biri. Üç ülkenin de hala engellenmiş ticaret akışına, engellenmiş ticaret koridorlarına sahip olduğunu düşünüyoruz ve bu ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor” dedi.
Konferans’ta “ABD’nin Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler için kısa vadede yapabileceği ya da yapması gereken bir şey var mı?” sorusunu yanıtlayan Rubin, şöyle dedi:
“Ermeni-Türk ilişkileri konusunda diyalog ve müzakerelerle büyük bir yatırımda bulunduk. Protokoller üzerinde uzlaşmanın tarihi olduğuna inanıyoruz. Neyin olası bulunduğunu gösterdiğine inanıyoruz. Her iki hükümetin sadece taslak protokoller üzerindeki uzlaşmayla değil aynı zamanda şu aşamada kamuoyuna ilişkilerin normalleştirileceğini açıklamaları da cesaretlendirici. Yani şimdiki durum anormal ve normalleştirilmeli ve her iki ülkenin bundan kazanacağı çok şey var.”
Türkiye ve Ermenistan’ın şu anda benimsedikleri birer politika olduğunu, bunun birkaç yıl öncesine kadar ortada bulunmadığını, dolayısıyla reel, çok önemli ve devam edecek olan bir başarı elde edildiğini kaydeden Eric Rubin, “Şu anda pratikte saplandığımız sorun protokollerin Türk parlamentosu tarafından onaylanmaması. Her iki tarafta belirli aralıklarla söylem patlamaları oluyor, klasik Dışişleri Bakanlığı ifadeleri yardımcı olmuyor. Çabalarımız devamlı olarak, bu sağlanan son derece güçlü temel üzerinde, her iki tarafı ilerleyen sürece geri çekmek” dedi.
İki ülkeden de ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda hevesli olduklarını duymanın cesaretlendirici bulduklarını yineleyen Eric Rubin, Türkiye’nin yeni çıktığı genel seçimlerin şimdi de Ermenistan’da yapılacağını, bu nedenle konunun sürüncemede kaldığını belirtti. Rubin görüşmelerin resmi bir parçası olmasına karşın Yukarı Karabağ konusunda bir ilerleme sağlanamadığını, bu alanda zorlukların devam ettiğini bildirdi.(ANKA)
(ORH/ÖMR)

Yorumlar kapatıldı.