İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyanet ve zorunlu din dersleri kaldırılsın / Diyanet and compulsory religion classes should be abolished

Meclis Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki üç ayrı alt komisyondan biri olan sivil toplum örgütleri, cemaat ve vakıfların anayasa önerilerini dinleyecek olan alt komisyon bugün TÜSİAD, MÜSİ- AD, TESEV, TESAV, Diyanet Vakfı ve Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın görüşlerini alacak. Alt komisyona görüşlerini aktaracak olan Hacıbektaş Vakfı ise Alevilerin “Diyanet İşleri Başkanlığı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması”na ilişkin ‘olmazsa olmaz’ şartlarını komisyona iletecek.

Summary in English below.
Vakfın, büyük Alevi Kurultayı kararlarından yola çıkarak hazırladığı, alt komisyona sunacağı anayasa çalışmasında “İslam dininin Ortodoks bir yorumunun (Sünni ve özellikle Hanefi-Maturidi) zamanla ulusun devletçe tayin edilmiş normal dini haline gelmesinde, din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kamu hizmeti olarak örgütlenen din hizmetlerinin, yayılmacı ve asimilasyoncu bir mantıkla yürütülmesi belirleyici olmuştur. Alevi sorununun giderek can yakıcı hale geldiği kabulü altında, zorunlu din dersini düzenleyen hükümler ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konumunu belirten hükümler derhal değiştirilmelidir” görüşüne yer veriliyor. Hacıbektaş Vakfı’nın anayasa çalışmasında ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Türkiye’de din alanındaki siyasal müdahalenin temel kurumu” olduğu savunuluyor. Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise “Olmazsa olmaz şartımız eşit yurttaşlık. Özel olarak Alevilikle ilgili bir şey istemiyoruz. Din temelli bir anayasadan vazgeçilmesini istiyoruz. Laiklik var ama koskoca bir Diyanet İşleri Başkanlığı var. Diyanetin lağvedilmesini istiyoruz. Bizden ziyade Sünni yurttaşlarımız için istiyoruz. Diyanet Sünniler için de yaradır ama konuşmuyorlar” diye konuştu.
Habere ulaşmak için tıklayın.
Summary
One of the three sub-commissions of the Constitutional Reconciliation Commission is meeting with NGOs, community foundations, including the Hacıbektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı (Hacibektashi Veli Anatolian Cultural Foundation- HVAKV). The HKAKV will communicate their views, particularly on their essential requirement for the abolishment of the Diyanet and compulsory religion classes in the new Constitution. Ercan Geçmez, chair of HKAKV, said that they do not have any particular requests for the Alevi, instead they want to see equal citizenship, a Constitution that does not have a religious foundation.
http://inancozgurlugugirisimi.wordpress.com/2011/12/05/diyanet-ve-zorunlu-din-dersleri-kaldirilsin-diyanet-and-compulsory-religion-classes-should-be-abolished/

Yorumlar kapatıldı.