İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İpek: Türk dünyasının bütünleşmesi korkutuyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İpek: ”Geçmişte Stalin’in Ermenistan topraklarını İran’a kadar uzatırken gütmüş olduğu bu strateji, bugün de güdüldüğünü söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ”Türkiye Ermeni kapısını, Ermenistan Karabağ’ı haksız olarak işgal ettiği için kapatmıştır. İşgal sürdüğü sürece o kapı hiçbir şekilde açılmayacaktır” dedi. (Sayın Başkan Yardımcısı bizi şaşırtmadı. Sadece şunu sormak lazım neydi imzalanan protokol? Bir aldatma mı? Hyetert)

İpek, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği ile Aziziye Belediyesi’nin işbirliğinde Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ”Bağımsızlığının 20. yılında Azerbaycan-Türkiye İlişkileri” adlı toplantıya katıldı.
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Azerbaycan Türkleri ile Erzurum’da yaşayan dadaşların aynı boy ve soydan geldiğini, aralarında kan ve can birliğinin bulunduğunu söyledi.
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz de Azerbaycan’ın merhum lideri Haydar Aliyev’in Kafkaslar’da sağlanan istikrarın sembolü olduğunu söyledi.
Cengiz, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihin derinliklerinde başlayarak devam ettiğini, bu önemli birlikteliğin günümüzde de sürdüğünü bildirdi.
AK Parti Adana Milletvekili ve aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar da geçmişten günümüze kadar olan süreçte, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son derece önemli olduğunu söyledi.
Ünüvar, ”Geçmişten bugüne geldiğimiz zaman iki toplum ne zaman sıkıntıya düşmüş ise ilk koşan ya Azerbaycan ya da Türkiye olmuştur. Ecdadımız, 1918’de Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken tam 8 bin eğitimli orduyu Nuri Paşa idaresinde Azerbaycan’a göndermekten imtina etmemiştir. 1921’de Mustafa Kemal Atatürk, zamanın Azerbaycan Büyükelçisi Nerimanov’dan borç istediği zaman, o da elinde avucunda ne varsa, altın, para ve petrol olarak vermiştir. ‘Kardeşin kardeşe borcu olmaz’ demiştir. Nitekim yakında daha bir ay önce Van’da deprem olduğu zaman yardımımıza koşan ilk ülke Azerbaycan oldu. Onlara şükranlarımızı arz ediyoruz” diye konuştu.
-Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Paşayeva-
Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva da konuşmasına Azerbaycan Türklerinin selamını getirdiğini ifade ederek başladı.
Erzurum’un ülke tarihindeki önemine değinen Paşayeva, ”Bir şehir yoktur ki Azerbaycan’ın halk edebiyatında bizim folklorumuzda Erzurum kadar yeri olsun. Dede Korkut Destanı’ndan tutun Köroğlu’na” dedi.
Azerbaycan ve Türkiye’nin birbirleri aleyhine hiçbir düşüncenin içinde yer almadığına dikkati çeken Paşayeva, şunları kaydetti:
”Azerbaycan, hiçbir zaman Türkiye aleyhine bir şeyin yanında yer almaz. Almaz, almayacak, bunu herkesin bilmesi lazım. Kardeş Türk milleti, Türkiyemiz hiçbir zaman Azerbaycan aleyhine bir şeyin içerisinde yer almaz. Biz bunu biliriz. Ona göre de bu dostluk ve kardeşliğimizi daha da güçlendirmeliyiz. Problemleri, mühim meseleleri başkalarının içimize sokmasına, başkalarının mühim meseleleri içimize salarak bizi birbirimizden ayırmasına izin vermemeliyiz. Çünkü bu bölgede Azerbaycan-Türkiye dostluğunu, kardeşliğini istemeyenlerin sayısı isteyenlerin sayısından çoktur.”
Paşayeva, Azerbaycan ile Türkiye’nin birlik ve gücünün bölgedeki Türk insanının menfaati için de son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin önemine vurgu yapan Paşayeva, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin daha da gelişmesi gerektiğini belirtti.
Paşayeva, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 21. yıl dönümünü, Türkiye ve Azerbaycan’ın Karabağ’da kutlamasını arzu ettiğini, bunun da gerçekleşeceğini kaydetti.
Konuşmasında Karabağ sorununa da dikkati çeken Paşayeva, ”Bizim milletimiz, Türk milleti Karabağ toprağının Ermeniler de kalmasına izin vermeyecek ve biz o topraklarımıza döneceğiz” dedi.
Paşayeva, Türk milletlerinin birlik ve beraberliklerini daha da güçlendirmeleri halinde ”Avrasya” olarak adlandırılan coğrafyada daha çok söz sahibi olacağını ve bunun da gerçekleşeceğini vurguladı.
-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İpek-
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek de gençlere seslenerek, kendi gençlik yıllarında Azerbaycan’ın bağımsızlığına kavuşmasını arzu ettiğini söyledi.
İpek, ”Biz sizin yaşlarınızdayken Azerbaycan’ın bağımsız olması ve onun kendi bağımsız bayrağı altında milletler coğrafyası ve camiası içinde yer alması için mücadele eden ve o inanç uğruna enerjisini sağlayan bir ekolden geldik. O gün bizden daha yaşlı insanlar vardı. Ben onlarla yan yana o mücadeleyi yürüttüm. Yaşları bizden ileriydi. 50 yaşında insanlar vardı. Onlar bugünleri göremediler. Biz bağımsızlığı gördük. Bağımsızlıktan sonra o mücadeleyi gördük. O mücadeleden sonra Azerbaycan’ın gelişimini gördük. Ve bugün 20. yılını kutluyoruz. Daha nice 20. yıllara. Azerbaycan’ın sonsuza kadar devam etmesini tüm gönlümle diliyorum” diye konuştu.
İpek, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ile yaptığı görüşmeyi anımsatarak, şöyle konuştu:
”Geçenlerde Amerika’nın Ankara Büyükelçisi gelmişti. Birçok konuyla ilgili sohbet ederken Ermeni meselesini de konuştuk. Ona şunu söyledim. Dedim ki, ‘Tarihte gerçekleşen olaylarla ilgili biz bütün arşivlerimizi açtık. Erzurum’da gerçekleşen bütün olaylarla ilgili arşivlerimizi de açtık. Fakat diğer ülkeler Ermenistan ve Fransa da dahil olmak üzere hiçbiri arşivleri açmıyor’. Tarihte gerçekleşen olayları değerlendirmek tarihçilerin işidir. Bugün gerçekleşen olayları çözüme kavuşturmak ise siyasilerin, siyasetçilerin işidir.”
”Bundan 16-17 yıl önce Ermeniler Hocalı’da katliam yapmışlardır” diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İpek, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Tahminen 680 çocuk, yaşlı ve genç, onları katletmişlerdir. Silahsız insanları katletmişlerdir. Bu ölümlerden sonra 1 milyon insanın topraklarından sürülmesine yol açmışlardır. O insanları, o topraklardan kovaladıktan sonra onların yaşadığı coğrafyayı da işgal etmişlerdir. Siyasetçinin görevi bugünkü problemleri çözmektir. O yüzden geçmişte Erzurum, Ermenilerin bugün Hocalı’da yapmış olduğu katliamları yaşamış bir şehirdir. En acıyı yaşamış şehirdir. Ama Erzurum çok kuvvetli şekilde şehrini savunmuş, o katliamlara karşı direncini ortaya koymuştur. Bugün eğer Türkiye’nin sınırları, Doğu sınırları şu an ki mevcut yerindeyse bunu tüm kalbimle ve gönlümle söylüyorum, bunda en büyük pay Erzurum’un şu andaki coğrafi konumudur. Bugün her Erzurumlu Azeri halkının Hocalı’da yaşadığı katliamı en iyi hisseden bir şehrin halkıdır.”
Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal ettiğini anımsatan İpek, ”Ermenistan Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmiş, onun yüzde 20 toprağını işgal etmiş ve işgali devam ettirmektedir. Birleşmiş Milletler, Ermenistan’a işgalci gözüyle bakmaktadır. Türkiye Ermeni kapısını, Ermenistan Karabağ’ı haksız olarak işgal ettiği için kapatmıştır. İşgal sürdüğü sürece o kapı hiçbir şekilde açılmayacaktır” diye konuştu.
İpek, Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin güçlü olması gerektiğini de ifade ederek, şöyle dedi:
”Şöyle bir haritaya baktığınız zaman Ermenistan’dan İran’a kadar uzanan şöyle dil gibi bir uzantı var. Orası Zenzegur bölgesi. Zenzegur ve şu andaki Erivan, Erivan Hanlığına ait bu topraklar kadim Azeri topraklarıdır. Şu anda Ermenistan topraklarında bulunan bütün tarihi eserler Ermeniler tarafından yok edilmekte ve yıkılmaktadır. O Zenzegur bölgesindeki tarihi eserler de yıkılmaktadır. Neden? Çünkü Türkiye, Azerbaycan’ın batıya açılan Türkmenistan’ın, Özbekistan’ın ve Kazakistan’ın batıya açılan bir penceresidir.”
İpek, Türk Cumhuriyetlerinin stratejik öneme sahip olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
”Bütün Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını ilan edeceği sırada bir kısım Avrupalılar endişeye kapılmışlardır. ‘Eğer Türkiye ile Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan tüm bunlar eğer büyük bir ekonomik işbirliği içerisine girerlerse bu büyük güçle nasıl baş ederiz’ diye telaşa kapılmışlardır. Geçmişte Stalin’in Zenzegur üzerinden Ermenistan topraklarını İran’a kadar uzatırken gütmüş olduğu bu strateji, bugün de bir kısım batılı devletler tarafından güdülmektedir. Herkes Türk dünyasının bütünleşmesinden korkmaktadır. Bunun için Karabağ problemine bütün dünya sağır kalmaktadır. Bir devletin yüzde 20 toprağı işgal edilmiştir. Ama batı sessizdir, duyarsızdır. Bunun sebebi bu güç birliğinin dünyayı şekillendirecek olmasıdır. O yüzden bunu her gencin çok iyi bir şekilde, çok bilinçli bir şekilde bilmesi gerekmektedir.”
Toplantı, konuşmaların ardından Bahtiyar Vahapzade hizmet ödüllerinin takdimiyle devam etti.

Yorumlar kapatıldı.