İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in Niyeti Sorgulanıyor

Elizabeth Arrott | Kahire
Müslüman Kardeşler adayı Emir Zeki en geniş seçmen tabanına hitap etmeyi çok iyi başarıyor. Zeki’nin en önem verdiği konu, İslam. Ona gore, siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın merkezi, İslam dini. Zeki şöyle konuşuyor:”İslam herşeyi, herkesi kapsıyor. Bu konuda sessiz kalmayacağız.”Ancak kadınlar ve dini azınlıklar için Emir Zeki, bazı haklarının ellerinden alınacağı korkusu anlamına geliyor. Zeki, Kahire’nin işçi mahallesinde bir Hıristiyan rahip ve kadın hakları savunucusuyla biraraya geliyor ve şunları söylüyor:”Buradaki varlığınız bizi onurlandırıyor. Camilerimize verdiğimiz değeri kiliselerinize de veriyoruz.”

***************
Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in Pazartesi günü başlayan parlamento seçimlerinden en büyük kazanımla çıkacak taraf olması bekleniyor. Ancak örgüt, ülke dışında aşırı radikal, ülke içindeyse aşırı ılımlı olarak algılanıyor. Amerika’nın Sesi, Mısır’da devrim sonrası yapılan ilk seçimlerde Müslüman Kardeşler’den aday olan bir siyasetçiyi izledi.
Müslüman Kardeşler adayı Emir Zeki en geniş seçmen tabanına hitap etmeyi çok iyi başarıyor. Zeki’nin en önem verdiği konu, İslam. Ona gore, siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın merkezi, İslam dini. Zeki şöyle konuşuyor:
”İslam herşeyi, herkesi kapsıyor. Bu konuda sessiz kalmayacağız.”
Ancak kadınlar ve dini azınlıklar için Emir Zeki, bazı haklarının ellerinden alınacağı korkusu anlamına geliyor. Zeki, Kahire’nin işçi mahallesinde bir Hıristiyan rahip ve kadın hakları savunucusuyla biraraya geliyor ve şunları söylüyor:
”Buradaki varlığınız bizi onurlandırıyor. Camilerimize verdiğimiz değeri kiliselerinize de veriyoruz.”
Batılı ülkelerin Arap Baharı’ndan sonra İslamcılar’ın güç kazanacağı korkularını gidermeye çalışan Zeki, yabancı medyaya da sesleniyor:
”Partimizin öncelikli konularından biri Mısır halkını nasıl yapılandıracağımızdır.”
Çeşitli ülkelerle iş yapan bir kent planlamacısı olan Zeki, Mısır’da çok sayıda kişinin arzularını temsil ediyor. Zeki’nin amacı konut projeleri, sanayi merkezleri ve yeni hastaneler inşa ederek orta sınıfı kalkındırmak, bir yandan da dini inancı korumak. Bu görüşler çok sayıda  seçmene cazip geliyor.
İngilizce öğretmeni Wail Lufti şunları söylüyor:
”Müslüman Kardeşler son derece ılımlı. Tüm akımları, toplumdaki tüm kesimleri kucaklıyor. Çok iyi projeleri var.”
Esas soru, bu tutumun değişip değişmeyeceği.
Yayıncı Hişam Kasım’a göre Müslüman Kardeşler tavır değiştirebilir:
”Mübarek rejimine karşı olanlar, ki ben de onlardan biriyim, geçmişte de Müslüman Kardeşler’e güvenmiyordu. Bunun nedeni, grubun anlaşmalara sadık kalmaması. Güçlenince söylemleri ve tavırları değişiyor.”
Müslüman Kardeşler’e yönelik fırsatçılık suçlamaları, örgütün askeri konseyle ilişkileriyle bağlantılı olarak son zamanlarda yine gündeme geldi. Emir Zeki şunları söylüyor:
”Orduyla aramızda hiçbir ilişki yok. İddialar doğru değil”
Müslüman Kardeşler’in son günlerdeki protestolarda yer almadığı görülürken Zeki, göstericileri desteklediklerini söylüyor:
”Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerin çabalarını destekliyorum, onları izliyorum.  Hepsi, Müslüman Kardeşler’in doğru yolda çaba göstereceğini biliyor.”
Yayıncı Kassem, Müslüman Kardeşler’in çok fazla vaatte bulunduğu görüşünde:
”Müslüman Kardeşler’in seçimlerde göz dolduracağını sanmıyorum. Parti olarak daha fazla sandalye elde edecekler ancak bu, hükümeti kurmalarına yetmeyecek. Kimse de onlarla koalisyona girmek istemeyecek.”
Ancak Kasım ve Zeki, seçimlerin ilerlemek için tek yol olduğu inancını paylaşıyor:
”Seçimler ülkemiz için iyi bir fırsat. Seçim süreci tamamlanmalıdır. Tarihimizin bu parçasını tamamlamak için ilerlemeliyiz.”
Müslüman Kardeşler’in gelecekteki yönü ne olursa olsun Zeki’nin seçim sürecini benimsediği görülüyor.

Yorumlar kapatıldı.