İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, Ermeni Soykırımını tartışma düşüncesinde değil

Hiçbir Fransız resmi kaynağı Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin Türk medyası aracılığıyla duyurulan ve Fransa’nın Ermeni Soykırımı konulu bir toplantı düzenlenmesine aracılık etmeye hazır olduğunu teyit etmemekte… ECP basın sekreteri Ermenistan’ın Ermeni Soykırımını tartışma düşüncesinde olmadığını, zira bunun tartışılmaz bir gerçeklik olduğunu , tarihçilerin burada yapacakları birşey olmayıp, bunun siyasi bir sorun olduğunu kaydederek ″Zamanında Alman Hükümeti kendinde güç bularak Holokost için özür diledi ve tarihçilerin yardımına başvurmadı.

******************

Hiçbir Fransız resmi kaynağı Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin Türk medyası aracılığıyla duyurulan ve Fransa’nın Ermeni Soykırımı konulu bir toplantı düzenlenmesine aracılık etmeye hazır olduğunu teyit etmemekte. NEWS.am’e açıklama Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP) basın sekreteri Eduard Şarmazanov’dan geldi. Şarmazanov, Fransız medyasında benzeri bir haberin olmadığını da belirtti.
Şarmazanov ″Böyle bir beyanat yapılmış olsa bile, ben Ermeni tarafının 2005 yılında ifade ettiği tutumu tekrar teyid etmeliyim. Buna göre; Ermenistan 1915 olaylarını incelemek üzere tarihçileden oluşan bir Komisyon kurulmasına karşıdır, buna karşılık Hükümetlerarası Komisyon kurulmasını önermektedir. Aynı eğilim ve mantık Zürih Protokollerinde de mevcuttur, burada tarihçiler komisyonu kurulmasına ilişkin madde yoktur, burada Hükümetlerarası Komisyon kurulmasını öngören madde var. Öyle ki Türkiye’nin Zürih Protokollerinde öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmesi iyi olur″ dedi.
ECP basın sekreteri Ermenistan’ın Ermeni Soykırımını tartışma düşüncesinde olmadığını, zira bunun tartışılmaz bir gerçeklik olduğunu , tarihçilerin burada yapacakları birşey olmayıp, bunun siyasi bir sorun olduğunu kaydederek ″Zamanında Alman Hükümeti kendinde güç bularak Holokost için özür diledi ve tarihçilerin yardımına başvurmadı. Türkiye de benzeri şekilde davranmalı. Ermeni Soykırımını tanıyan ve kınayan ilerici insanlık, Türkiye’nin de aynı şekilde davranması görüşündedir. 21. yy.’da insanlığa karşı işlenen suçları kınamadan insan hak ve özgürlüklerine ilişki konuşmak imkansızdır.″ dedi.
Daha önce NEWS.am Anadolu Ajansı referanslı haberinde Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe 18 Kasım’da Ankara’da Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’yla düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinde   1915 yılı olayları konusunun da değerlendirildiğini aktarmıştı.
Anadolu Ajansının verdiği habere göre;  Juppe basın toplantısında ″Bütün büyük devletler bir hafıza ödevi yaparlar geçmişleri ile ilgili. Fransa da çok sancılı dönemleri konusunda bunu yaptı. Bu da Türkler için, Türkiye için çok sancılı ama aynı zamanda Ermeniler için de çok sancılı bir dönem. Dolayısıyla ben bu hafıza ödevinin bir tarih komisyonu çerçevesinde yapılmasını not ettim. Tabii bu Ermenilere de açık olacaktır. Fransa belki böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapabilir ve çok önemli bir ilerleme kaydedilebilir diye düşünüyorum.″ dedi.
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.