İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri Bakanlığı alarma geçti

Bir heyet Rusya’ya giderek Türk tezlerini güçlendirecek belgeleri arşivlerden çıkaracak.
1915 Ermeni soykırımı iddialarının 100’üncü yıldönümü arifesinde Dışişleri Bakanlığı‘nın Rusya’ya bir heyet göndererek Türk tezlerini güçlendirecek belgeleri arşivlerden çıkarması planlanıyor.

1915 Ermeni soykırımı iddialarının 100’üncü yıldönümü arifesinde Dışişleri Bakanlığı, Rusya arşivlerine çıkarma yapacak. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden bir heyetin 2012 yılının ilk aylarında Rusya’ya giderek Türk tezlerini güçlendirecek belgeleri arşivlerden çıkarması planlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı Ermeni soykırımı iddialarının 100’üncü yıldönümü nedeniyle alarma geçti. Diyasporanın bir süredir 100’üncü yıl kapsamında düzenlediği faaliyetler nedeniyle yurtdışındaki temsilciliklere bir süre önce gizli bir genelge gönderen Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilerden soykırım iddiaları için hazırlıklı olmalarını istemişti. 2015 yılı için diyasporanın tüm dünyada “soykırımın tanınması” için faaliyete başladığının altı çizilen genelgede elçilerin, “Diyasporayla yakın temasa girerek bu faaliyetleri engellemeleri” istenmişti. Genelgede, büyükelçilerin görev yaptığı ülkelerde gerçekleşen görüşmelerde Türk tezlerini güçlü bir şekilde anlatmaları talimatı verilmişti.
Diyasporanın yol haritası
2015 yılını “hedef yıl” seçen diyaspora ise 100. yılda tüm dünyayı kapsayan faaliyet programı hazırladı. Bu program kapsamında dünyanın soykırımı tanıması için her türlü iletişim araçlarının kullanılması ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi hedeflendi. Diyaspora gündemine “Bir daha asla” adlı konser dizisini de aldı. Bu kapsamda uluslararası üne sahip sanatçıların tüm dünyada “Ermeni soykırımını anma” temasıyla konserler vermesi planlanıyor. Konserlerin yanı sıra bir de film çekilmesi gündemde. Diyaspora, ünlü ABD’li yapımcı, yönetmen ve senarist Steven Spielberg’e Ermeni olaylarını konu alacak bir film yapma teklifi götürdü. Dünya çapında açılacak müze ve etkinliklerle de Ermeni diyasporası 2015’te soykırım yapıldığı tezini gündemde tutacak.
İngiltere, Fransa, ABD, Kanada ve İtalya devlet arşivlerini kitaplaştıracak olan diyaspora medya propagandasına da öncelikle yer vermeyi hedefliyor. 1915 olaylarında yerlerinden edilen Ermenilerin Türkiye’ye tazminat davaları açması da plan kapsamında yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı, strateji geliştirmek için öncelikle büyükelçilerini harekete geçirmesinin ardından şimdi de başta Rusya arşivleri olmak üzere incelemelerde bulunmak üzere yurtdışına heyet göndermeyi planlıyor. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden bir heyetin 2012 yılının ilkyarısında Rusya’ya gönderilmesi planlanıyor. Arşivlerden Türk tezlerini destekleyen belgelerin çıkması bekleniyor.
BARKIN ŞIK/Cumhuriyet

Yorumlar kapatıldı.