İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryanilere azınlık statüsü talebi AB’ye taşınıyor

Brüksel – İsveç’te Hükümet ortağı “Hıristiyan Demokratlar”ın milletvekili Robert Halef, Türkiye’de yaşayan Süryanilerin azınlık statüsüne tabi tutulmalarını talep etti. İsveç’te yaklaşık 100 bin Süryani’nin yaşadığını belirten Robert Halef, İsveç Parlamentosu’na verdiği önergede Türkiye’de yaşayan Süryanilere azınlık statüsü verilmesi için Avrupa Birliği nezdinde girişimde bulunmasını istedi.

1900’lu yıların başlarında Türkiye’de 2 milyondan fazla Süryani, Ermeni, Rum ve Yahudi yaşadığı belirtilen önergede, ‘’Birinci Dünya Savaşı yıllarında çoğu Süryani öldürüldü, topraklarından sürüldü. Bugün sadece Türkiye’de 15 bin civarında Süryani kaldı’’ denildi.
Mardin’in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı’na ait topraklara el konulduğu belirtilen önergede şu ifadeler yer aldı: “Bugün Türkiye’de yaşayan Hıristiyan ve Süryanilerin dillerini, kültürlerini korumaları ve dini inançlarını yerine getirmeleri güçtür. İnançlarından ötürü baskı altında tutuluyorlar. Hukuki bir temeli olmamasına karşın Türk devleti Hıristiyan azınlıkları tehdit ediyor ve mallarına el koyuyor. Bunun Bir örneği Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan ‘Mor Gabriel Manastırı’dır. Mahkemenin toprakların Kiliseye ait olduğuna karar vermesine rağmen devlet hala kilisenin topraklarına el koymaya çalışıyor. Ayrıca Süryanilerin ana dillerinde eğitim hakları da yok.”
Ermeni, Rus ve Yahudilere tanınan hakların Süryaniler için de geçerli olması gerektiğini belirtilen önergede, İsveç Hükümeti’nin konuyu Avrupa Birliği’nin gündemine taşımasını istedi.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.