İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar’da deprem çatlağı

Murat Çağlar-Tahsin Güner
VAN’da 23 Ekim’de meydana gelen Richter ölçeğine göre, 7.2 ve 9 Kasım’daki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden tarihi Akdamar Kilisesi’de etkilendi. (Adanın isimi Ahtamar ya da Ağtamar; Kilisenin isimi Ahtamar Surp Haç Ermeni Kilisesidir.HYETERT)

Depremlerde kilesenin kubbesi hafif çatlak meydana geldi. Akdamar Kilisesi’nden sorumlu inşaat mühendisi Adnan Vural, kilisede yapılan ön çalışmada kilisede herhangi bir sorun olmadığını kubbesinde küçük bazı çatlaklar oluştuğunu, bu oluşan hasarın tadilatla düzeltilebileceğini söyledi.
Gevaş İlçesi’nde bulunan tarihi Akdamar Kilisesi de Van’daki 7.2 ve 5.6’lık depremlerden etkilendi. Depremlerin ardından kilisenin kubbesinde hafif çatlaklar oluştu. Kubbe bölümünde az hasarlı çatlak meydana geldiği, kilisenin iç ve dış bölümlerinde ise herhangi bir hasarın oluşmadığı belirtildi. Kilisenin geçmiş dönemlerde yine afetlere maruz kaldığını, bugüne kadar binanın ana yapısında herhangi bir hasarın oluşmadığını kaydeden kiliseyi restore eden Kartalkaya Şirketi’nin sorumlu inşaat mühendisi Adnan Vural, yapılan restorasyonla geçmiş dönemdeki afetlerin izinin silindiğini söyledi. Son iki depremde de kilisede büyük bir hasarıoluşmadığını belirten Vural, şöyle dedi:
“Yapılan ön çalışmada her iki depremde de binada ağır bir hasar oluşmadığı görülüyor. Kilisede yıkılma riski yok. Şuanda herhangi bir hasar da mevcut değil. Sadece depremin şiddetiyle kubbesinde ufak çatlaklar oluştu. Oluşan hasarda ufak bir tadilatla giderilebilecek durumda.”
Bu arada Akdamar Kilise’sine giden tekneler hizmetlerini sürdürüyor. Kiliseyi ziyaret eden turist sayısında geçen yıllara oranla azalma olmasına rağmen kış şartları ve depremlere rağmen yinede bazı ziyaretçilerin geldiği görüldü.
AKDAMAR KİLİSESİ
Akdamar Kilisesi, Van Gölü üzerinde ’Kutsal Haç’ adına Vaspurakan Kralı 1’inci Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırıldı. Ermeni mimarisinin önemli eserleri arasında yer alan kilise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarafından 2005 yılında restorasyonuna başlandı. Yapılan çalışmayla kilisenin iç ve dış cephesindeki silinen figürler ortaya çıkarıldı. Ayrıca kilisenin zemini döşendi, çatısı onarıldı. Bu arada kilise 2010 yılında da ibadete açılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.