İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da cumhurbaşkanı adayları Ermeni oyları için mücadele ediyor

Fransa’da 500 bin civarında olduğu tahmin edilen Ermeni kökenli vatandaşların oylarını alabilmek için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve anketlerin ilk sırasında bulunan Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı aday François Hollande büyük mücadele veriyor… Gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı olma ihtimali yüksek olan François Hollande’in 2004’te “Türkiye’nin AB üyeliği Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesine bağlı olsun” adıyla hazırlanan bildiriye imza attığı ortaya çıktı.

******************
PARİS (CİHAN)- Fransa’da 500 bin civarında olduğu tahmin edilen Ermeni kökenli vatandaşların oylarını alabilmek için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve anketlerin ilk sırasında bulunan Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı aday François Hollande büyük mücadele veriyor.
2001 yılında Ermeni soykırım iddialarını kabul eden Fransa’da Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yine Ermeni iddiaları gündemde. Fransa’da yaşayan Ermeni asıllı vatandaşların oylarını tekrar alabilmek için geçtiğimiz ay Ermenistan’a seçim çıkarması yapan cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasıyla alakalı yasayı tekrar Senato’nun gündemine getirebilecekleri imasında bulunmuştu. Seçim kampanyasını Ermenistan’da başlatan Fransa cumhurbaşkanı, geçtiğimiz seçimlerde kendisini destekleyen Ermenilerin oylarını tekrar kazanabilmek için yaptığı konuşmalarda soykırım iddiaları üzerinde özellikle durmaya da devam ediyor. Daha önce Mayıs ayında senatonun önüne gelen kanun Sarkozy’nin partisi UMP’nin karşı oylarıyla gündemden düşmüştü.
Cumhurbaşkanlığ seçimleri öncesi anketlerin bir numarası François Hollande ise Ocak ayını işaret ederek, daha önce sağ oylarla kabul edilmeyen yasayı son seçimlerde çoğunluğu kazanan sol oylarla tekrar Senato’nun gündemine getirecekleri sözünü verdi. Seçim kampanyasını Ermeni kökenli vatandaşların yoğunlukla yaşadığı Alfirtville’den başlatan François Hollande’in seçim kampanyasında aktif rol oynayan Ermeni siyasetçi Murat Papazian, Hollende’in soykırım inkar edenlerin cezalandırılmasıyla ilgili verdiği söze sonuna kadar inanıp destek verdiğini belirtti.
“TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ SOYKIRIM İDDİALARINI KABUL ETMESİNE BAĞLI OLSUN”
Gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı olma ihtimali yüksek olan François Hollande’in 2004’te “Türkiye’nin AB üyeliği Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesine bağlı olsun” adıyla hazırlanan bildiriye imza attığı ortaya çıktı. Ermenistan’da bulunan Taşnak partisiyle de sağlam ilişkileri bulunan Hollande, 2007’de bu ülkeye yaptığı ziyarette bu fikrini tekrarlarken Türkiye’nin Ermeni soykırımıyla ilgili tutumunu değiştirmesi uyarısında bulunmuştu.
Soykırımı reddedenlerin cezalandırılmasıyla ilgili yasanın gündemden düşmesinde önemli rol oynayan UMP milletvekillerinden Marianne Dubois ise “Fransa’nın böyle bir yasayı tekrar gündeme alması Türkiye ile büyük ticaret hacmi olan Fransız şirketlerini zor durumda bırakır.” uyarısına bulundu. Marianne böyle bir yasanın Türklerin yoğun olarak yaşadığı Almanya ile de problemlere sebep olabileceğinin altını çizdi..
Fransa’da yaşayan 500 bin civarındaki Ermeni asıllı vatandaş Fransız siyasetinin belirlenmesinde önemli etkiye sahip. CİHAN

Yorumlar kapatıldı.