İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’nın Neuwied Kentindeki Ermeni Cemiyeti 30 yaşında.

Dr.med.Sarkis Adam
Neuwied Ermeni Cemiyeti  5.11.2011 günü ,Neuwied Katolik kilisesi salonunda  kuruluşunun  30. yılını  görkemi ve coşkulu  bir  Kültürel etkinlikle ve dualarla kutladı. Kutlama töreninde, Almanya Ermenileri Ruhani Lideri  Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Vekili Rahip Serovpe Isakhanyan,Neuwied Belediye Başkanı Nıkolaus Roth,Neuwied Hristiyan Kiliseleri   İşbirliği Gurubu  Başkanı  Margarete Moritz, Neuwied Ermeni Toplumu Yönetim Kurulu  Başkanı Jenik Catak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Almanya Ermenileri Ruhani Önderlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Almanya Ermenileri İş Verenler Derneği Başkanı Murat Akyüz, kentin  ve komşu Ermeni cemaat temsilcilerin  yanında davetli kalabalık bir halk topluluğu  hazır bulundu.

*********

                           KOBLENZ-NEUWİED ERMENİ TOPLUMU
      CEMİYETLERİNİN  KURULUŞUNUN  30 uncu YILINI  COŞKUYLA KUTLADI
Değişik ülkelerden Almanya’ya göç eden  Ermenilerin , Orta Almanya’nın Ren  nehri  kıyısındaki Koblenz-Neuwied  kenti çevresine  yerleşme gayretleri  1960 lı yıllara dayanır, 1960 lı yılların başlarında  Türkiye’den, Almanya’ya  akan işçi göçü ile  Koblenz–Neuwied kenti  etrafına  Türkiyeli Ermenilerin sayısı hızla artmaya  başlamış ve buna paralel olarak da  kurumlaşma , cemiyet kurma gayretleri hızlanmış. Genellikle, kiliselerine kendilerine has bir bağla  bağlılıkları ile tanınan Türkiyeli Ermeniler Kilise  Cemiyeti  kurma girişimlerinde bulunurken, diğer bir kesim Ermeniler ise Ermeni Kültür Dernekleri kurmayı tasarlamışlar. Daha sonraları cemaatinin ileri gelenlerinin öncülüğünde, 1981 yılında Neuwied şehrinde <Neuwied Ermeni Kilise Cemiyeti> kurulmuş.Cemiyet , zamanla  bünyesinde  Kadınlar kolu, Gençlik kolu , Spor , Kültür, Eğitim  çalışma  guruplar kurarak , Koblenz-Neuwied  cevresinde  yaşayan , çoğunluğu Türkiyeli olan ,dünyanın  çeşitli ülkelerinden gelen  170 Ermeni ailesine, kültür ve din hizmeti vermektedir.Neuwied Ermeni toplumunda din  görevlisi  olarak ,Komşu kent Köln’den gelen   Der Aykik  Hovannesyan  görev yapmaktadır .
Neuwied Ermeni Cemiyeti  5.11.2011 günü ,Neuwied Katolik kilisesi salonunda  kuruluşunun  30.cu yılını  görkemi ve coşkulu  bir  Kültürel etkinlikle ve dualarla kutladı. Kutlama töreninde,Almanya Ermenileri Ruhani Lideri  Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Vekili Rahip Serovpe Isakhanyan,Neuwied Belediye Başkanı Nıkolaus Roth,Neuwied Hristiyan Kiliseleri   İşbirliği Gurubu  Başkanı  Margarete Moritz, Neuwied Ermeni Toplumu Yönetim Kurulu  Başkanı Jenik Catak ve Yönetim Kurulu Üyeleri,Almanya Ermenileri Ruhani Önderlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Almanya Ermenileri İş Verenler Derneği Başkanı Murat Akyüz, kentin  ve komşu Ermeni cemaat temsilcilerin  yanında davetli kalabalık bir halk topluluğu  hazır bulundu.
Törenin açış konuşmasını,  Başkan Jenşk Catak ve  yönetim kurulu adına Norayr Boyacıyan  yaptı, onun konuşmasına takiben sırasıyla Belediye Başkanı Nıkolas Roth,Hristiyan Kiliseler Birliğinden Margarete Moritz, söz aldılar .Kutlama töreni Almanza Ermenileri Ruhani Lİder Başepiskopos Karekin Bekciyan’ın kapanış konuşması ve duası ile son buldu.
Törenin  kültürel  bölümünde ise, Artak  Voskanyan’ın  yönetiminde, piyanoda  Ani Ter -Martirostan: Vıolin’de  Aram Harutyunyan,Avetik Gevorgyan:Flüt’te Nerses Ohanyan:Kontrbas’ta Artür König: Horn’da  Armen Sahakyan’nın  eşliğindeki , <Almanya’nın eniyi yabancı Korosu> ödülüne sahip  KOMİTAS  Korosu’nun  beğenilen ve alkışlanan koseri sunuldu.  
Tören sonrası  davetliler, zengin bir kokteyl ile ağırlandılar.
Neuwied Ermeni Cemaatinin Cemiyeti, Almanya Ermenileri Ruhani  Önderliğinin (Diözese=Aracnortaran) çatısı altında faaliyet  gösteren 15 Ermeni cemaattinden biri olarak faaliyetini  sürdürmektedir.
Dr.med.Sarkis Adam/  sarkis_adam@yahoo.de
                                                                                                                          Almanya

Yorumlar kapatıldı.