İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman ve Ermeni aydınlardan Erdoğan’a Zarakolu mektubu

Almanya’nın Potsdam Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’de 1915-16 olayları tartışması” adlı konferansta Yazar-Yayıncı Ragıp Zaroklu’nun tutuklanması protesto edildi. Konferansta aydınlar Zarakolu’nun serbest bırakılması için Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderme kararı aldı.

Hafta sonu adını Ermeni jenosidin duyurulmasına öncülük eden Alman Hıristiyan adamı Johannes Lepsius’ten alan “Lepsiushaus” Lepsius Evi tarafından Potsdam kentinde “Türkiye’de 1915-16 olayları tartışması” adlı bir konferans düzenlendi. Aralarında Potsdam Üniversitesindeki konferansın katılımcıları arasında geçtiğimiz hafta KCK operasyonunda tutuklanan Yayıncı ve Yazar Ragıp Zarakolu da vardı.
Ancak cezaevinde olduğu için konferansa katılamayan Zarakolu’nun durumu tartışıldı. Katılımcılar Zarakolu’nun Ermeni jenosidinin aydınlanması için yaptığı çalışmalara dikkat çektiler. Özellikle Franz Werfel’in kaleme aldığı ve Ermeni katliamını konu olan dünyaca ünlü “Musa dağında 40 gün” romanının Zarakolu’nun sahibi olduğu Belge Yayınları tarafından basıldığı hatırlatıldı.
Ermeni katliamı konusunda yaptığı çalışmalar ile dikkat çeken ünlü Alman Yazar Rolf Hosfeld’in ise “Zarakolu’nun tutuklanacağını beklemiyorduk” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Hosfeld’in yanı sıra katılımcılar arasında Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Rober Koptaş da vardı. Konferansın sonunda Zarakolu’nun serbest bırakılması için Erdoğan’a mektup gönderilmesine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

Yorumlar kapatıldı.