İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kurban Bayramı

Nurettin Değirmenci
Kaynağı ve çıkış nedenleri ne olursa olsun; bayramlar, toplulukların mutlu günleridir. İnsanlar, mutlu olmaya, acılardan ve korkudan uzak yaşama layıktırlar.  Ne yazık ki, günümüzde, yedi milyar insanın büyük çoğunluğu acı ve korku içinde yaşam sürüyor.

Yoksullar:
1-Zorunlu ihtiyaçlarını temin etmekten uzak, doğaya ve doğanın sunduğu nimetlere yabancı yokluklar içinde acı çekiyorlar.  
2-Yaşadıkları toplumlarda, bir avuç yiyeceği paylaşmak için silahlara sarılıyor, ölüyor ve öldürüyorlar. Yoksulluklarına ek olarak, savaşlarla, acılarını ve korkularını çoğaltıyorlar.
Yoksul, sınırlı bilgi, beceri, araç-gereç birikimine sahip çalışıp üretmeyi bilmeyen Müslüman toplulukların yaşantıları diğer yoksulların yaşantılarından fazla değişik olamaz.
Günümüzde, hızlı ve kapsamlı iletişim sayesinde:
A-Mutluluklar;
B-Acılar insanlar arasında paylaşılmakta ve çoğalmaktadır.
 İnsanları özgür, yaratıcı, ihtiyaçlarını temin eden, bilgiye koşan, üretim için topluca çaba harcayan ülkeler kalıcı mutluk içinde yaşam sürüyorlar.
Özgürlüğe ve evrensel ahlaka yabancı, zorunlu ihtiyaçlarını temin edemeyen, doğaya ve onun sunduğu nimetlere uzak insanların oluşturduğu yoksul toplumlar acılar içinde kıvranıyorlar.
Bilgili-becerikli-yaratıcı olma, çalışıp üretme, özgürlüktür, kalıcı mutluluktur.
Günümüzde, bayramlar evrensel özellik kazanmıştır. Hintli bir yoksulun, Meksikalı bir yaşlının, Malezyalı bir kadının sevinci Ortadoğu’daki insanları gülümsetebiliyor. Keza Afrika’da açlık çekenler, vicdanlı her insana acı veriyor.
Bayramlar mutluluk günleridir. Acılar gibi mutlulukları paylaşmak insani görevdir.
Bayramlarda çalışıp üretme etkinlikleri artar, silahlar geçici olarak susar. Artan üretim etkinlikleri ile başta çocuklar sevinir, yardımlarla yoksullar, yardıma muhtaç olanlar mutlu edilir, yardım yapanlar insani görevlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşar.
“Başa kakılan iyiliğin hakaretten farkı yoktur.” Jean Baptiste Racine
Bayramlarda yapılan iyilikler çoğunlukla başa kakılmaz.
  
Müslümanların ve onların mutluluğunu paylaşan insanların Kurban Bayramlarını kutluyorum!
degirmencinurettin@gmail.com
Nurettin Değirmenci
   Elk. Yük. Müh.

Yorumlar kapatıldı.